Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Valmistaja myönsi tasapainorannekkeen huuhaaksi

Power Balance -rannekkeen valmistaja myöntää, että yhtiö on markkinoinut tasapainorannekettaan kuluttajia harhauttavasti. Ihmerannekkeen on väitetty parantavan suorituskykyä urheilussa ja sillä on uskoteltu olen muun muassa tasapainoa parantava vaikutus. Rannekkeen vaikutuksen on esitetty perustuvan siinä olevaan hologrammiin.

Taikaranneke.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Rannekkeen valmistaja myöntää Australiassa, ettei rannekkeen tehosta ole tieteellistä näyttöä. Verkkosivuillaan julkaistussa tiedotteessa yhtiö lupaa australialaisille asiakkailleen, että nämä voivat palauttaa rannekkeen takaisin valmistajalle ja saada rahansa takaisin, mikäli kokevat tulleensa huijatuiksi.

Power Balance -yhtiö julkaisi tiedotteen Australian kilpailu- ja kuluttajasuojaviranomaisten vaatimuksesta.

Hologrammiranneketta on markkinoitu voimakkaasti kymmenien urheilun supertähtien avulla. Lehtitietojen mukaan sellainen löytyy mm. David Beckhamin, Cristiano Ronaldon ja Teemu Selänteen ranteesta. Maailmanlaajuisesti tuotetta on myyty miljoonia. Myös Suomessa tuote on laajalti myynnissä, ja sitä myyvät muun muassa monet urheiluliikkeet.

Suomessa ei automaattisesti tarjota rahoja takaisin tuotteen ostaneille. Suomeen ranneketta tuo turkulainen Pryme Sports Oy, jonka mukaan Suomea koskevat päätökset tekee Power Balancen pääkonttori Yhdysvalloissa.

STT:lle antamassaan haastattelussa Kai Toivonen Pryme Sportsista sanoo, että mediassa liikkuu harhaanjohtavia päätelmiä Australian tiedotteesta.

Skepsis ry myönsi viime vuonna Huuhaa-palkinnon Power Balance -rannekkeen maahantuojalle ja myyjille. Koska tasapainoelimet sijaitsevat sisäkorvassa, yhdistys piti outona, että ranteessa pidettävä esine vaikuttaisi jollakin tavoin tasapainoon. Skepsis ry toivoi tuolloin, että markkinointia valvovat viranomaiset puuttuisivat katteettomiin lupauksiin ja epäasialliseen markkinointiin.

Suosittelemme