Hyppää sisältöön

Britanniassa satoja valituksia ihon alle istutettavan ehkäisyn tehosta

Britannian lääkevalvontaviranomainen MHRA kertoo, että sadat naiset ovat tulleet raskaaksi huolimatta ihon alle istutettavasta ehkäisyimplantista. Yhdysvaltalainen Merck-lääkeyhtiö puolustaa Implanon-nimistä tuotettaan sillä, että epätoivottujen raskauksien määrä ei ole poikkeuksellisen suuri Implanonin käyttömääriin verrattuna.

Kuva: YLE

Britannian lääkevalvonnan tietoon on tullut 584 epätoivottua raskautta naisilla, jotka ovat käyttäneet Implanon-nimistä ehkäisyimplanttia.

Britannian kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä on joutunut maksamaan yhdeksälle naiselle kaikkiaan 120 000 punnan korvaukset ja 80 000 puntaa kulukorvauksia toimimattomasta ehkäisystä.

Yhdysvaltalaisen Merckin MSD-tytäryhtiön valmistamaa ihon alle istutettavaa ja hormonia erittävää Implanon-ehkäisykapselia on käyttänyt Britanniassa noin 1,4 miljoonaa naista sitten vuoden 1999, jolloin se hyväksyttiin käyttöön.

Merckin tiedottajan Ronald Rogersin mukaan Implanon on ollut yli 99-prosenttisesti tehokas eikä mikään ehkäisykeino voikaan olla aivan sataprosenttisen varma.

Implanonin on kerrottu olevan erityisen suosittu nuorten naisten keskuudessa. Implantti on noin tulitikun kokoinen ja se upotetaan olkavarteen, jossa se erittää synteettistä ehkäisyhormonia, minkä pitäisi tarjota kolmen vuoden suoja.

Suosittelemme sinulle