Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

FK: Palovahinkojen maksajasta epäselvyyttä

Finanssialan keskusliiton mukaan on vielä epäselvää, kuka kantaa taloudellisen vastuun metallisten savuhormien aiheuttamista palovahingoista. EU-standardit täyttävät kevythormit ovat aiheuttaneet miljoonaluokan vahingot. Tulisijaa ei kannata käyttää ennen kuin hormin paloturvallisuus on varmistettu.

Avaa Yle-sovelluksessa

EU-standardit täyttävät metallisavuhormit ovat aiheuttaneet jopa kymmeniä tulipaloja kuukaudessa. Kokonaisvahinkoja ei ole summattu, mutta ne ovat miljoonaluokkaa.

Toistaiseksi on epäselvää, kuka kantaa vastuun vahingoista silloin, kun turvallisuusstandardeissa on vikaa.

- Lähtökohtaisesti vakuutuksen ottajan vakuutusyhtiö maksaa vahingon. Lopun perinnän vastuukysymykset saattavat olla hyvinkin epäselviä ja tapauskohtaisesti ratkaistavia, sanoo johtaja Risto Karhunen Finanssialan Keskusliitosta.

Karhusen mukaan asiasta on käynnissä yksittäisiä oikeusjuttuja.

Palotarkastaja neuvoo tarkkailemaan värimuutoksia

Jos epäilee oman talon savuhormin paloturvallisuutta, hormia kannattaa palotarkastajan mukaan tarkastella lähemmin.

- Kannattaa katsoa hormin läpiviennin kohdalta, onko pintamateriaaleissa, kattopaneeleissa tai rakennuslevyissä tapahtunut värimuutoksia. Ne kertovat siitä, että ylikuumenemista on ollut, sanoo Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Olli Suominen.

Suominen neuvoo kokeilemaan käsin hormin kuumenemista.

- Vaaran paikka piilee, jos hormi on polttavan kuuma.

Tulisijaa ei kannata käyttää ennen kuin sen turvallisuus on varmistettu. Maahantuojalta tai valmistajalta pitää tiedustella, onko hormin paloturvallisuus testattu suomalaisella eristepaksuudella.

- Tähän ei pysty antamaan varmuutta kukaan muu kuin hormin valmistaja tai maahantuoja, Suominen sanoo.

Suosittelemme