Hyppää sisältöön

Valepuhelu auttaa pois epämukavilta treffeiltä

Eräiden puhelinmallien valepuheluominaisuus on hämmentänyt kuluttajia. Puhelin soi, mutta puhelimessa ei ollut ketään ja näytön mukaan puhelu tulee tuntemattomasta numerosta. Osa valepuheluita saaneista otti jopa yhteyttä poliisiin häirikköpuheluiden takia.

Älypuhelimet iPhone, Nokia ja Samsung viuhkana kädessä.
Kuva: Tiina Jutila / Yle

Häirikköpuhelut osoittautuivat kuitenkin puhelimen valepuheluominaisuudeksi.

Samsungin Telecomin myyntipäällikkö Mika Engblomin mukaan valepuheluominaisuudella on vastattu kuluttajien kysyntään. Valepuheluominaisuutta voidaan käyttää tilanteisiin, joista halutaan päästä pois. Puhelimen soittoa voi käyttää verukkeena poistumiselle. Toisaalta valepuhelu voisi olla apuna turvallisuuden lisäämisessä.

- Valepuhelua voisi käyttää esimerkiksi tilanteisiin, jossa halutaan poistua epämukavilta treffeiltä tai käyttäen sitä tyylikkäänä keinona poistua tilanteesta ilman selityksiä kesken kokousta. Valepuhelua voidaan hyödyntää myös turvallisuuden lisääjänä.

Esimerkkitilanteessa pimeällä kadulla yksin kulkeva nainen voi käynnistää valepuhelun epäilyttävän henkilön lähestyessä. Henkilön huomatessaan neidon puhuvan puhelimessa mahdolliset pahat aikeet unohtuvat, kertoo Mika Engblom.

Sovellus käynnistyy painamalla esimerkiksi puhelimen volume -nappia pohjaan, jonka jälkeen muutaman sekunnin kuluttua puhelin soittaa itselleen. Puhelimesta kuuluu hälytysääni ja näytössä lukee tuntematon numero.

Harva lukee käyttöohjeita

Puhelimissa on nykyään niin paljon ominaisuuksia, etteivät jälleenmyyjät myyntitilanteessa välttämättä ole kertoneet valepuhelinominaisuuksista. Tästä syystä joillekin kuluttajille ominaisuus tuli yllätyksenä.

Toisaalta harva kuluttaja lukee käyttöohjeita, joten sitäkään kautta valepuhelinominaisuuden olemassaolo ei ole tullut selväksi.

- Ymmärrän tuskan ja ihmettelyn, kun tulee puhelu tuntemattomasta numerosta ja kun on huudettu puhelimeen, kuka soittelee, eikä kukaan vastaa. Julkisuuden myötä nyt koko Suomen kansalle on selvinnyt, mistä tässä ominaisuudessa on kysymys. Jos puhelintaan käsittelee oikein, ei valepuheluominaisuus mene käyttäjän tietämättä päälle, kertoo Engblom.

Suosittelemme sinulle