Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Viiden vuorokauden sääennuste ei koskaan toteudu

Sään ennustamisessa on suuria eroja. Esimerkiksi Suomen johtavien sääpalvelujen, Ilmatieteen laitoksen ja Forecan ennusteissa saattaa olla jopa useiden lämpöasteiden eroja. Meteorologien mielestä eri ennusteiden väliset erot kuuluvat asiaan, koska tulevaa säätä ei kukaan voi tietää.

Ilmatieteen laitos.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Ennusteita laaditaan säässä kuin säässä. Vaikeinta ennusteen saaminen kohdalleen on silloin, kun säässä on tapahtumassa selkeitä muutoksia. Meteorologien mielestä kansalaisilta unohtuu, että sääennusteet eivät ole lupauksia tulevasta säästä, vaan ennusteita.

- Pitäisi ehkä yrittää päästä pois siitä, että ennustetaan viiden vuorokauden päähän sitä yhtä totuutta, jonka pitäisi sitten toteutua, vaikka todellisuudessa näin ei koskaan tapahdu, sanoo Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Henri Nyman.

Kohta kolme vuosikymmentä säästä puhunut Juha Föhr pitää suomalaisia sääennusteita melko laadukkaina. Työvälineet maan johtavilla sääpalveluja tuottavilla toimijoilla ovat pitkälti samoja, ennusteita laativat meteorologit eivät.

- Inhimillinen tekijä on aina mukana, vaikka nämä ovat tietokonepohjaisia. Aina on kysymys tulkinnoista ja valinnoista, Forecan meteorologina nykyisin toimiva Juha Föhr sanoo.

Jopa viiden asteen eroja

Loppiaisena annettu ennuste viikonlopun säästä oli hyvä esimerkki sään eri tulkinnoista. Foreca ennusti Helsinkiin jopa kuutta astetta samaan aikaan kun Ilmatieteen laitos tarjosi yhtä plusastetta.

- Kun minä tuli töihin silloin loppiaisena, niin aloin heti vetää niitä lämpötiloja alaspäin ja totesin, että nyt pitää jotain tehdä, sillä tämä kuusi astetta ei tule toteutumaan. Kyllä se sitten jo lähempänä viikonloppua näytti jotain ihan muuta kuin plus kuutta, Föhr muistelee.

Kovalla pakkasella viiden asteen arviointierot ovat sen sijaan tuttuja. Pienikin vaihtelu pilvisyydessä voi heitellä lämpöjä jopa kymmenellä asteella.

Netistä löytyy myös huonoja ennusteita. Monet sääpalvelut perustuvat automaattisiin ennusteisiin. Halvimmillaan sääpalvelut perustuvat ainoastaan yhden yksittäiseen tietokoneen laskemaan säämalliin. Niistä inhimillinen tekijä puuttuu.

Suosittelemme sinulle