Hyppää sisältöön

Vanhasta ja Kataista koskenut nettiuhkailu hoviin

Matti Vanhasta ja Jyrki Kataista internetissä uhkailleen miehen rikosjuttu siirtyy hovioikeuden käsiteltäväksi. Käräjäoikeus hylkäsi miehen saamat syytteet viikko sitten. Syyttäjä ilmoitti tänään tyytymättömyytensa tuomioon.

Syyttäjä vaati Helsingin käräjäoikeudessa 46-vuotiaalle miehelle rangaistusta laittomasta uhkauksesta ja julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Syytteen mukaan mies oli kirjoittanut nettiin tekstin, jossa hän uhkasi ampua silloisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) tai räjäyttää räjähdysaineella koko eduskunnan.

Lisäksi syyttäjä katsoi, että mies kehotti ja houkutteli muita väkivaltarikoksen tekemiseen Vanhasta, Kataista ja eduskunnan henkilöstöä vastaan.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet viikko sitten. Oikeuden mielestä nettiuhma ei tässä tapauksessa ollut lainvastaista rikoslain tarkoittamalla tavalla.

Oikeuden mukaan asiassa ei esitetty näyttöä siitä, että asianomistajat olisivat pelänneet henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa. Kirjoitusta ei myöskään ollut tarkoitettu Vanhasen, Kataisen tai eduskunnan tietoon.

Käräjäoikeus totesi, että "kirjoitus on lähinnä mielipiteenilmaus ja osoittaa turhautumista yleiseen taloudelliseen tilanteeseen ja politiikkaan".

Syytteen takana Valtakunnansyyttäjänvirasto

Vanhanen ja Katainen eivät itse olleet tehneet asiasta rikosilmoitusta. Syyte voidaan kuitenkin nostaa ilman asianomistajan syyttämispyyntöä, mikäli kyse on erittäin tärkeästä yleisestä edusta.

Kihlakunnansyyttäjä Simo Kolehmainen ajoi juttua apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen määräyksestä.

Tämä on jo toinen ministereihin kohdistunut nettiuhkailutapaus, johon valtakunnansyyttäjänvirasto haluaa saada tuomioistuimen linjauksen.

Myös Thorsia uhkaillut hovioikeuteen

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 8. joulukuuta maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia (r.) internetissä uhkailleen miehen 80 päiväsakkoon. Mies tuomittiin kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttäjä vaati uhkailijalle vuoden ehdollista vankeusrangaistusta ja tuntuvaa sakkoa.

Myös Thorsin uhkailua koskeneen syytteen nostamisesta päätti apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske. Tämänkin jutun puiminen jatkuu - syyttäjän vaatimuksesta - hovioikeudessa.

Suosittelemme sinulle