Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Lieksassa ristiriitoja maahanmuuttajista

Maahanmuuttajien oma-aloitteinen muutto pohjoiskarjalaiseen Lieksaan herättää ristiriitoja. Kaupungin laskelmien mukaan Lieksa on hyötynyt pakolaisista jopa 200 000 euroa, kun taas arvostelijoiden mielestä maahanmuuttajat ovat vieneet paikkakunnan nuorilta jopa asunnot.

Kari Virtanen opastaa maahanmuuttajia Koto-toimistossa
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Maahanmuuttajien neuvontaa tekevään Koto-toimistoon riittää Lieksassa jatkuvasti kävijöitä, sillä vajaan 13 000 asukkaan kaupunkiin on runsaan vuoden aikana muuttanut jo 130 pakolaista.

Maahanmuuttajat ovat sananmukaisesti työllistäneet lieksalaisia, sillä pelkästään Koto-toimistoon on palkattu neuvontatöihin kaksi työttömänä ollutta kaupunkilaista.

Toinen asiointiavustajan tehtävän saaneista on kaksi vuotta työttömänä ollut Kari Virtanen.

- Olin vuoden päivät kuusituntisena, mutta nyt työskentelen täysipäiväisenä, Virtanen hymyilee.

Kieliopinnot houkuttavat

Suurin osa kaupunkiin muuttaneista pakolaisista on irakilaisia ja somaleita, jotka kaikki ovat tulleet Lieksaan oma-aloitteisesti. Yhtenä houkuttimena on ollut kieliopetus.

- Lieksassa oli paljon vapaita asuntoja ja hyvä mahdollisuus opiskella suomen kieltä, kertoo Muktar Nuur, joka itse pääsi Koto-toimistoon töihin tulkiksi ja asiointiavustajaksi.

Nariman Aziz Muhammad ja Betel Mekonnen puolestaan haaveilevat autonasentajan ja kampaajan ammateista. Pariskunta tietää, että sitä ennen on osattava kieltä.

- Haluan puhua samaa kieltä kuin suomalaiset puhuvat, koska minä asun täällä. Minun elämäni on täällä Suomessa, Aziz Muhammad selittää.

Pakolaiset pelastivat vuokra-asuntoyhtiön

Kieliopintoja enemmän tulijoita on kuitenkin houkutellut Lieksan vuokra-asuntotarjonta.

Vielä kaksi vuotta sitten kaupungin vuokrataloyhtiöllä oli tyhjillään 110 asuntoa, joista valtaosa oli ollut tyhjänä jopa 10 - 15 vuotta. Nyt tilanne on toinen, sillä käytännössä maahanmuuttajat pelastivat yhtiön.

- Reilun puolentoista vuoden aikana maahanmuuttajille on vuokrattu noin 100 asuntoa. Yhtiön talouden kannalta kyseessä on hyvin merkittävästä asiasta, tunnustaa Lieksan Vuokra-asuntojen toimitusjohtaja Jari Penttinen.

Oman osansa maahanmuuttajien asuntotarpeesta ovat saaneet myös yksityiset vuokranantajat.

- Se on ihan sama, mistä se euro tulee, nauraa Ilpo Tuupainen, joka on vuokrannut omistamansa asunnon maahanmuuttajalle.

Vaatimus: kulut julkisiksi

Syntynyt tilanne ei miellytä kaikkia lieksalaisia. Lieksan kaupunginvaltuustolle on muun muassa tehty aloite, jossa vaaditaan pakolaisten aiheuttamia kuluja julkisiksi. Maahanmuuttajien on myös epäilty vievän kaupungista niin työt kuin asunnotkin.

- Meitä, jotka olemme alkaneet kysellä näiden rahojen perään, syytetään rasisteiksi, puuskahtaa asiassa aktiivisesti esiintynyt keskustalainen kaupunginvaltuutettu Veijo Ikonen.

Hänen mukaansa siitä ei kuitenkaan ole kyse.

- Kysymys on siitä, että veronmaksajat haluavat tietää, mihin heidän rahansa käytetään.

Kaupunki: 200 000 euroa voittoa

Lieksan sosiaalitoimen mukaan kaupungille aiheutui pakolaisista vuonna 2010 noin 1,5 miljoonan euron kustannukset. Kaupunki kuitenkin laskee tekevänsä pakolaisilla jopa voittoa, sillä valtio korvaa pakolaisista aiheutuvat kustannukset kolmen vuoden ajalta.

- Se netto on noin 200 000 euroa, myöntää Lieksan vt. sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen.

Hän arvioi, että samaan tulokseen päästään kaupungissa myös kuluvana vuonna.

- Jos maahanmuuttajien määrä ei tästä olennaisesti muutu.

Suosittelemme