Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Vähäsuolaisuuteen tottuu muutamassa viikossa

Jos ruoka maistuu kodin ulkopuolella syödessäsi liian suolaiselta, käytät suolaa todennäköisesti sopivasti. Jos taas turvaudut ulkona syödessäsi suolasirottimeen, kannattaa makumieltymyksiään pohtia.

Suolasirotin
Kuva: Arja Lento / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisperheiden suolan käyttö vaihtelee, valistuneimpia ovat lapsiperheet, eniten suolaa kuluu iäkkäillä.

Näin opastaa ravitsemusterapeutti Minna Nykänen. Hänen mukaansa suolan suhteen on Suomessa menty myönteisempään suuntaan.

- Viimeisen kymmenen vuoden aikana ainakin joukkoruokailuissa olevat suolaohjeistukset ovat parantaneet tilannetta. Kotiruokailussa on vastaavasti sekä että. Eli on niitä perheitä, joissa suolaa käytetään enemmän ja sitten on niitä, joissa vastaavasti vähemmän. Lapsiperheissä tosin ollaan jo aika valistuneita, runsaampaan suolaan on totuttu vanhemmissa ikäluokissa.

Päivän suolakiintiö täyttyy helposti

Ravintoterapeutti Minna Nykäsen mukaan suolaa saattaa saada liikaa aivan huomaamatta. Piilosuolaa on melkoisesti esimerkiksi leivissä ja leikkeleissä.

- Lisäämättä suolaa mihinkään ruokaan valmistus- tai syömisvaiheessa keskivertosuomalainen saa helposti sen suosituksissa olevan 5 gramman päiväannoksen. Jos vielä lisää maustaessaan suolaa, voi määrä olla jo lähellä 10 grammaa. 5 gramman päivätavoite on todella tiukka.

Nykäsen mielestä lasten ja nuorten kohdalla liiallisen suolan haitat liittyvät ennen kaikkea verenpaineeseen.

- Verenpaine nousee ja se on sydän- ja verisuonielimistölle rasitus. Iän myötä liika suola alkaa rasittaa kovasti munuaisia. Jos ikäihmisellä on sydämen- ja munuaisen vajaatoimintaa, on liian kova suolan käytöstä erittäin haitallista. Lasten ja nuorten kohdalla on huonoa myös se, että liikaan suolaan totutaan ja sitä perinnettä jatketaan sitten omissakin perheissä.

Suola on tottumiskysymys

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa ravintoterapeuttina työskentelevän Minna Nykäsen mukaan monille ihmisille tulee yllätyksenä se, että vähäsuolaisempaan ruokaan tottuu varsin nopeasti.

- Jos käyttää paljon suolaa, voi syödä hyvinkin suolaista ruokaa. Jos totuttelee vähempisuolaiseen ruokaan, se alkaa maistua paremmin. Kestää muutamia viikkoja, kun suolan maistamiskynnys alenee. Ei se mitään kärsimystä ole jos kotiruokailussa aletaan vähentää suolan käyttöä.

Suosittelemme