Hyppää sisältöön

Runsaasti arvovieraita Turun kulttuurivuoden avajaisissa

Yli 1 700 kutsuvierasta kotimaasta ja ulkomailta osallistuu Turun kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisiin tulevana viikonloppuna. Avajaisiin osallistuvat myös Suomen tasavallan presidentti sekä EU:n kulttuuriministeri ja Ruotsin kulttuuriministeri.

Kuva: YLE

Presidentti Tarja Halonen seurueineen tulee Turkuun lauantai-illaksi, jolloin kulttuuripääkaupunkivuosi virallisesti avataan suuressa ulkoilmaesityksessä merikeskus Forum Marinumin edustalla.

Presidentti ja muut avajaisten arvovieraat seuraavat tapahtumaa Suomen Joutsenen kannelta. Avajaisshown jälkeen arvovieraat siirtyvät juhlaillalliselle Turun Linnaan, jossa illallisia isännöi Turun kaupunki.

Avajaisten kutsuvieraiden joukossa on myös Euroopan komission jäsen Androulla Vassiliou, joka vastaa Euroopan unionin koulutus-, kulttuuri-, nuoriso- ja monikielisyysasioista. Vassiliou osallistuu koko viikonlopun tapahtumiin. Hänen seurueeseensa kuuluu myös EU:n komission Suomen edustaja, suurlähettiläs Eikka Kosonen.

Avajaisissa on myös suuri joukko Helsinkiin akkreditoituneita suurlähettiläitä Euroopasta ja esimerkiksi Kiinasta.

Suomen valtioneuvoston jäsenistä avajaisiin osallistuvat kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin, oikeusministeri Tuija Brax ja työministeri Anni Sinnemäki.

Avajaisissa nähdään myös Euroopan jalkapalloliitto Uefan presidentti Michel Platini, joka avaa kulttuuriareena Logomossa Only a Game? -jalkapallonäyttelyn. Tilaisuudessa on läsnä myös Suomen Palloliiton puheenjohtaja, eduskunnan puhemies Sauli Niinistö.

Naapurimaista vieraiden joukossa on esimerkiksi Ruotsin kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth ja Tukholman kaupungin korkean tason delegaatio. Myös Turun ystävyyskaupungit osallistuvat runsaslukuisesti avajaisiin.

Euroopan menneet ja tulevat kulttuuripääkaupungit ovat mukana avajaisissa korkean tason valtuuskunnilla.

Tallinnasta paikalla on paljon väkeä Tallinnan kulttuuripääkaupunkisäätiöstä toimitusjohtaja Jaanus Mutlin johdolla. Vuosien 2010 Euroopan kulttuuripääkaupungeista Turkuun tulevat Ruhrista vuoden johtaja Fritz Pleitgen, Pécsistä kulttuurijohtaja Tamás Szalay ja Istanbulista 2010 -organisaation toimeenpanevan komitean puheenjohtaja, Istanbulin kauppakamarin puheenjohtaja Sekib Avdagic.

Turun avajaiset ovat samalla kapulanvaihto vuoden 2010 kulttuuripääkaupungeista Turulle.

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisia juhlitaan koko viikonlopun ajan. Tällä puolen, tuolla puolen -nimistä avajaisesitystä seuraamaan Forum Marinumin eteen odotetaan lauantaina 15. tammikuuta kaikkiaan 30 000 ihmistä.

Arvovieraita ja mediaa saapuu Turkuun jo perjantaina, jolloin ohjelmassa ovat muun muassa kulttuuriareena Logomon kutsuvierasavajaiset sekä kulttuuriministeri Stefan Wallinin isännöimä kutsuvierastilaisuus Aboa Vetus & Ars Nova -museossa. Suurin osa kutsuvieraista saapuu Turkuun lauantaina. Vieraille on järjestetty ohjelmaa aamusta alkaen.

Avajaisia seuraamaan on tulossa runsaasti kotimaista ja kansainvälistä mediaa. Akkreditoituneita toimittajia on runsaat 150 eri puolilta Eurooppaa.

Suosittelemme sinulle