Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Runoviikko pyrkii lähelle ihmistä

Kajaanin runoviikko täyttää ensi kesänä 35 vuotta. Heinäkuussa järjestettävä juhlafestivaali tarjoaa kävijöille yli viisikymmentä esitystä. Perinteisten tapahtumien lisäksi tarjolla on musiikkia, teatteria, tanssia ja yksinäisen miehen puhetta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Yksi Kajaanin runoviikon kohokohdista on Kansallisteatterin vierailu. Pirkko Jaakkolan kirjoittama Pirunpuntari on kertomus muistihäiriöpotilaasta ja omaishoitajasta. Pirunpuntarin yhtenä kohderyhmänä ovat ihmiset, joiden on tavallisesti vaikea päästä seuraamaan esityksiä.

Sanataiteen lisäksi Kajaanin runoviikko sisältää perinteiseen tapaan myös tanssia ja musiikkia. Ohjelmassa on muun muassa Mikko Roihan ohjaama tanssiteos Juha, sekä Juhani Niemelän musiikkia sisältävä ensi-iltaesitys Vanha mies tanssii.

Festivaali tuo Kajaaniin myös telttoja, joissa sanataiteen äärelle on matala kynnys. Taiteellinen johtaja näyttelijä Taisto Reimaluoto haluaakin Runoviikon jalkautuvan ihmisten luo.

- Esitykset menevät sinne minne ihmisetkin. Heidän ei tarvitse tulla esityspaikkaan vaan esitys menee sinne missä yleisö on; vanhainkotiin, hoitolaitokseen, torille tai vaikka lenkkipolulle.

Kajaanin runoviikkojen Suven Runoilijana on Ilpo Tiihonen, joka on mukana monella tavalla, esiintyen myös itse. Uusien esitysten lisäksi ohjelmasta löytyvät myös perinteiset tapahtumat, kuten Tuula-Liina Variksen Runoilijan ääni-ohjelmat, Iiro Kajaksen Iiron koulut, jossa aiheena on Juhani Aho, sekä Ylen suora lähetys Tämän runon haluaisin kuulla.

Suosittelemme