Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Metsäkauris tarvitsee ihmisen apua selvitäkseen talvesta

Riistanhoitoyhdistykset pitävät nimensä mukaisesti huolta riistaeläinten pärjäämisestä pohjolan talvessa. Maulassa esimerkiksi metsäkauriiden talvehtimiseen haasteita tuo myös ilves, jota ei vielä ole onnistuttu kellistämään, kertoo Keminmaan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jouko Rantamaula.

Jouko Rantamaula eläinten ruokintapaikalla
Metsän reunaan sijoitettu heinillä täytetty katos houkuttelee metsäkauriita ja jäniksiä. Kuva: YLE / Kati Siponmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsän eläinten talviruokinnasta tutuinta lienee nuolukivien levittäminen hirville. Sitä tehdään Keminmaan riistanhoitoyhdistyksessäkin ja yhdistyksen puheenjohtaja Jouko Rantamaulan mukaan tielaitos on antanut metsästäjille nuolukiviä levitettäväksi.

- Täytyy ottaa huomioon, ettei niitä laiteta teiden varsille eikä taimikoiden lähettyville. Mieluummin vesakkoihin ja pajukkoihin, jotta hirvet eivät aiheuttaisi taimikoille metsävahinkoja, huomauttaa Rantamaula.

Runsaasti kauriskolareita

Kolarien välttämiseksi nuolukivillä on ohjailtu hirviä pois tien varsilta ja samoin kauriiden kohdalla Rantamaula toivoo kiinnitettävän huomiota ruokintapaikkojen sijoittamiseen.

- Viime vuoden aikana Keminmaan riistanhoitoyhdistyksen alueella jäi yli 20 kaurista auton alle, Rantamaula kertoo.

Nopealiikkeisen kauriin sattuessa kohdalle autoilija ei yleensä ehdi tehdä mitään ja kauris menettää henkensä.

Ilves uhkana

Liikenteen verottamaa kauriskantaa kiusaa Keminmaan Maulassa myös ilves, jota kaatoluvasta huolimatta ei ole vielä onnistuttu saalistamaan.

Rantamaulan mielestä ilveskin kuuluu luontoon, mutta ei sitä silti kukaan halua pihapiiriinsä pyörimään. Varsinkin kun kotikissat kuuluvat sen ruokavalioon kauriiden lisäksi.

Kauriin eväät kelpaa jäniksellekin

Jouko Rantamaulan jälkikasvunsa kanssa laittama ruokintapaikka on nuolukivellä ja heinillä ladattu katos, jonka suojista syötävä on kelvannut jälkien perusteella paitsi kauriille myös jäniksille.

- Pojat ovat myös kaataneet pari haapaa, joiden kuorta jänikset voivat käydä jyrsimässä, sanoo Rantamaula.

Suosittelemme sinulle