Hyppää sisältöön

Venäjän kieli ruotsin tilalle kokeiluna

Kuusi Itä-Suomen kuntaa hakee poikkeuslupaa tarjota peruskoulun toiseksi kieleksi ruotsin vaihtoehdoksi venäjää. Venäjän opiskelusta katsotaan olevan itärajalla enemmän hyötyä kuin ruotsin opiskelusta.

Kuva: Yle

Lappeenrannan, Imatran, Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen kaupunkien sekä Tohmajärven kunnan koulutoimet ovat valmistelleet opetusministeriölle lupahakemusta poiketa perusopetuksen oppimäärästä siten, että se katsottaisiin suoritetuksi, vaikka opintoihin ei kuuluisi laisinkaan ruotsin kieltä.

Oppilas voisi kokeiluaikana siis valita seitsemännellä luokalla alkavaksi kielekseen joko ruotsin tai venäjän.

Lappeenranta perustelee kokeilua maantieteellisellä sijainnilla ja sillä, että tällä hetkellä monipuolisuus kielten opiskelussa ei toteudu toivotulla tavalla.

Pääosin vain englantia ja ruotsia

Tämänhetkisen perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan jokainen lapsi opiskelee kolmannelta luokalta alkaen A1-kielenä englantia ja seitsemänneltä luokalta alkaen B1-kielenä ruotsia.

Esimerkiksi Lappeenrannassa koululaisilla on näiden lisäksi mahdollisuus valita neljänneltä luokalta alkava A2-kieli ja kahdeksannelta alkava B2-kieli. Molemmissa on kolme vaihtoehtoa, yhtenä venäjä.

Useat vaihtoehdot ovat kuitenkin hajaannuttaneet hakijat niin, että vaadittava ryhmäkoko on saatu täyteen hyvin harvoin. Tämän vuoksi Lappeenrannan opetustoimessa koetaan, että lasten kielitaito jää liian kapea-alaiseksi ottaen huomioon kansainvälistyvän maailman asettamat haasteet.

Venäjä tärkeä sosiaalisesti ja työelämässä

Esimerkiksi Lappeenrannan kaupungin strategisena tavoitteena on olla mm. kansainvälinen kaupunki, joka on arvostettu EU-Venäjä välinen toimija.

Alueen elinvoiman ylläpitämiseksi nähdään tarpeelliseksi, että kaupungissa on menestyviä yrityksiä sekä tarjolla runsaasti työtä ja osaavaa työvoimaa.

Suosittelemme sinulle