Vangilla olisi suunniteltu päiväohjelma, jonka aikana hän saisi poistua asunnostaan. Muutoin vanki suorittaisi rangaistuksen asunnossaan. Tuomittua valvotaan rangaistuksen aikana teknisillä välineillä, kuten esimerkiksi jalkapannalla tai rannekkeella sekä muilla tavoin. Mikäli tuomittu rikkoo valvontarangaistuksen ehtojen toistuvasti tai vakavasti, rangaistus muunnetaan ehdottomaksi vankeudeksi.
Valvontarangaistus voitaisiin tuomita enintään kuuden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen sijaan. Ankaruudeltaan valvontarangaistus sijoittuu yhdyskuntapalvelun ja ehdottoman vankeuden väliin.
Hallituspuolueiden edustajista pari jätti tarkoituksella äänestämättä
Eduskunta äänesti valvontarangaistuksen hyväksymisestä äänin 152 - 6. Äänestyksestä oli poissa 41 kansanedustajaa. Pantarangaistusta vastustaneet perussuomalaiset eivät pidä perusteltuna sitä, että vakavistakin rikoksista voi selvitä ilman vankilarangaistusta. Heidän mielestään valvontarangaistus ei estä esimerkiksi talousrikoksia, koska tuomittu voi jatkaa rikollista toimintaa kotonaan.
Eduskunnan lakivaliokunnan jäsenistä Esko Ahonen (kesk.) ja Lasse Virén (kok.) olivat poissa äänestyksestä. Silti he äänestivät paria minuuttia aiemmin toista aihetta koskevassa äänestyksessä. Lakivaliokunta valmisteli valvontarangaistusta koskevan lain eduskunnan suuren salin päätöksiä varten.
Lasse Virén myönsi, että äänestämättä jättäminen oli "pikku protesti". Virén on työskennellyt poliisina 1970-luvun lopulla.
- Olen kovempien rangaistusten linjalla. En viitsinyt äänestää punaista, hallitusta vastaan. En ollut tyytyväinen valiokunnan mietintöön.
Esko Ahonen kiistää, että hän olisi protestoinut lakia tai valiokunnan mietintöä vastaan.
- Oli omaa epähuomiota, että kävi näin. Kyllä erimielisyys pitää valiokunnassa ilmaista.
Myös poliisikansanedustaja Pertti Hemmilä (kok.) jätti äänestämättä, vaikka osallistui aiempaan äänestykseen. Hän ei pidä lakia hyvänä.
- Vapaaehtoisesti ei tällaiselle laille olisi tullut suurta hyväksyntää tässä koalitiossa (hallituksessa), sanoo Hemmilä. Ne ovat nämä hallituksen pelisäännöt.
Hemmilä tarkoittaa, että hallituspuolueiden kansanedustajien oletetaan yleensä äänestävän eduskunnan suuressa salissa hallituksen esitysten puolesta.