Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Varkaat veivät miljoonien arvosta EU:n päästöoikeuksia

EU:n päästökauppajärjestelmään on tehty suuri murto, jonka vuoksi päästökauppa on keskeytetty väliaikaisesti. Hakkerit murtautuivat tietojärjestelmiin ja varastivat yritysten tileiltä yli kahden miljoonan hiilidioksiditonnin päästöoikeudet. Varastettujen oikeuksien arvo on jopa 30 miljoonaa euroa.

Kuva: Yle uutisgrafiikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Murrot pääsivät tapahtumaan koska useiden EU-maiden tietoturvajärjestelyissä on puutteita.

- Muutamista kansallisista päästöoikeusrekistereistä on varastettu. Siellä on ainakin Tshekki, Itävalta, Puola ja Viro. Komissio on maininnut, että 14 jäsenmaassa on ollut puutteelliset turvatoimet, sanoo EK:n energia- ja ilmastoasiantuntija Kati Ruohomäki.

Komissio kertoi, että varkauksia on tapahtunut viidessä maassa. Varkaudet on tehty murtautumalla tietojärjestelmiin ja varastamalla salasanoja.

- Päästöoikeudet on varastettu yritysten tileiltä ja myyty eteenpäin saman tien spot-kaupoissa eli päästöoikeuspörsseisssä, jolloin rikolliset ovat saaneet päästöoikeuksien arvon itselleen. Koska ne on myyty ihan normaaleissa pörsseissä, niin hinta on sama mikä päästöoikeuden hinta on näinä päivinä ollut eli noin 15 euroa kappale.

EU:n ETS-päästökauppajärjestelmä on maailman laajin. Se on aiemminkin kärsinyt ongelmista. Päästökaupan valvonta on tarkoitus siirtää jäsenmaiden kansallisista rekistereistä EU-rekisteriin vuonna 2013.

Suosittelemme sinulle