Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Remontti paljasti historiallisen katon

Kuopion kasarmialueen rakennuksen remontointi on paljastanut pitkään piilossa olleen palasen historiaa. Vuonna 1881 valmistuneen talon yhden huoneesta löytyi purkutöiden yhteydessä alkuperäistä koristeellista kattoa ja seinämaalauksia.

Kasarmirakennuksen koristeellinen katto
Kuva: YLE / Juha Vauhkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopion kaupunki on aloittanut remontin kasarmialueella vapaa-ajankeskuksen käytössä olleessa puurakennuksessa. Kuudensadan neliömetrin kokoisen rakennuksen tiloja kunnostetaan toimistokäyttöön.

Remontti sai yllättävän ja iloisen käänteen, kun yhden huoneen katosta alkoi paljastua jotain odottamatonta. Katosta löytyi vanhoja puurakenteita ja koristeellisia maalauksia.

- Tämä oli aivan täydellinen yllätys kaikille. Aikojen kuluessa, kun täällä on uusittu talotekniikkaa, niin silloin on aika suruttomasti tuhottu holkkalistoja ja muita. Katto on kuitenkin pääosin ihan hyvässä kunnossa, kaupunginarkkitehti Liisa Kaksonen toteaa.

Entinen loisto palautetaan

Alkuperäinen katto halutaan kunnostaa entiseen loistoonsa. Katto on kohtuullisessa kunnossa, mutta vaatii silti paljon kunnostusta.

- Tänne palkataan entisöijä, joka entisöi katot erillisurakkana. Katto entisöidään alkuperäiseen kuntoon ja se otetaan huomioon myös tekniikan suunnittelussa ja sijoittelussa. Entisöinti on varmasti kuukauden urakka, rakennuttaja Janne Pääkkönen sanoo.

Katon keskiosassa on hyvin koristeellinen kattopanelointi. Aivan keskiössä on kattoruusuke, josta lähtee säteittäin paneeleita koko katon leveydeltä. Kattoruusukkeesta on todennäköisesti roikkunut aikoinaan huoneen valaisin.

Katon ja seinän rajasta paljastui jykeviä, koristemaalattuja listoja. Myös huoneen seiniltä löytyi vanhoja koristemaalauksia.

- Tämä huone on ainoa, josta on löytynyt näitä koristeellisia maalauksia ja panelointeja. Muissa huoneissa on jäänteitä niin sanotuista tikkurapatuista katoista, Kaksonen kertoo.

Aika on muuttanut värejä

Katosta on tehty väritutkimus, joka on paljastanut useita värikerroksia. Koristeista on löytynyt myös pronssikultauksia. Tällä hetkellä katto näyttää kellertävältä, oikea väri on kuitenkin hieman toisenlainen.

- Se ei ole ollut näin keltainen. Alkuperäiset värit ovat olleet enemmän punertavia ja punaruskeita. Tehosteena on käytetty hyvin voimakasta vihreää ja jopa vaaleanpunaista.

Koristeet kuuluivat upseerin asuntoon

Talo, josta koristeelliset katot ja seinät löytyivät, on yksi yhdeksästä kasarmialueella säilyneestä puisesta kasarmirakennuksesta. Talot on rakennettu Yleisten rakennusten ylihallituksen arkkitehti August Bomanin piirustusten mukaan. Nyt remontoitava rakennus on ollut alun perin asuinkäytössä.

- Tässä on ollut kaksi asuntoa. Toinen oli tarkk´ampujapataljoonan komentajalle ja toinen nuoremmalle esikuntaupseerille. Tämä koristeellinen katto on vanhojen pohjapiirustusten mukaan nimenomaan upseerin asunnossa, Kaksonen sanoo.

Kasarmialueen rakennusten sotilaskäyttö päättyi 1960-luvulla. Alue siirtyi valtiolta lähes kokonaan kaupungille vuonna 1927.

Kuka on Väinö Koistinen?

Tarkkaa tietoa siitä, milloin koristeellinen katto ja seinämaalaukset on tehty, ei ole. Myöskään sitä ei tiedetä, milloin nämä historialliset piirteet on piilotettu. Purkutöiden yhteydessä seinästä löytyi kuitenkin vielä yksi konkreettinen pala historiaa.

Seinään oli kirjoitettu teksti: ”Tämän huoneuston Maalaustyön suoritti Väinö Koistinen”. Teksti on päivätty 21.10.1933.

Suosittelemme sinulle