Hyppää sisältöön

Eteläespanjalaiset taitelijat leikkivät katolilaisuuden ja popikonien kanssa

Miten palvoa Andy Warhollia tai Michael Jacksonia? Kotialttarin eväät löytyvät Riihimäen taidemuseon uudesta näyttelystä Weartcádiz, joka esittelee nuorta eteläespanjalaista taidetta. Ihmeitä hämmästelemään saapuu myös presidentti Tarja Halonen.

Mies ja nainen palvovat taidetta
Riihimäelle olvat saapuneet Colectivo Vendavalin-ryhmän kaksi taitelijaa, 33-vuotias Rocío Arévalo Vargas ja 40-vuotias Pablo Alonso de la Sierra Figueroa. Heidän teoksiinsa tutustuu presidentti Tarja Halonen lauantaina. Kuva: YLE / Miki Wallenius

Riihimäen taidemuseo on lähtenyt mukaan esittelemään nykytaidetta Etelä-Espanjasta. Muutama vuosi sitten Suomen Madrid-instituutti ja Cádizin kaupunki solmivat sopimuksen kulttuurivaihdosta. Sen puitteissa on järjestetty jo useita tapahtumia niin Suomessa kuin Espanjassakin.

Yhteistyön suojelijana on Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen. Sen takia hän avaa näyttelyn virallisesti lauantaina aamupäivällä.

Esillä on nuorten cádizilaistaitelijoiden töitä. Mukana on 11 taiteilijaa. Teokset ovat valokuvia, maalauksia, installaatioita ja videoteoksia.

Taitelijat hämmästelivät lumen määrää

Paikan päälle keskellä lumen valtaamaa Riihimäkeä ovat aurinkoisesta Andaluciasta saapuneet Colectivo Vendavalin -rymän kaksi taiteilijaa, 33-vuotias Rocío Arévalo Vargas ja 40-vuotias Pablo Alonso de la Sierra Figueroa.

Heidän ironiset ja leikkisät symboliteokset emaloidusta keramiikasta ovat vallanneet koko vitriiniseinän. Eri julkimoille omistetut säteilevät auringot ovat suoraa napattu katolisen kirkon kuvastosta.

- Kaikki haluavat palvoa ja tulla palvonnan kohteeksi, ainakin hetkeksi. Siksi nämä pyhäinjäännökset, naurahtaa Pablo Alonso.

Teoksen keskellä on aina muutama kiehkura kyseisen tähden tekohiusta.

Cádizissa juhlitaan Suomea viikko

Ensi vuonna Cádizissa on juhlavuosi. Silloin tulee 200 vuotta täyteen Espanjan ensimmäisen perustuslain laatimisesta. Samalla Cádiz on iberoamerikkalaisten maiden kulttuuripääkaupunki.

Suomi on juhlavuonna vahvasti esillä, sillä silloin vietetään myös erityistä Suomi-viikkoa.

Weartcádiz – nykytaidetta Etelä-Espanjasta on esillä Riihimäen taidemuseossa aina toukokuun loppupuolella asti.

Suosittelemme sinulle