Hyppää sisältöön

Homoparien rukousohjeesta tehty kantelu pöydälle tuomiokapitulissa

Kirkolliskokouksen viime syksynä hyväksymä päätös rukoilusta parisuhteensa rekisteröineiden ihmisten puolesta on aiheuttanut valituksia. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli päätti tänään keskiviikkona jättää pöydälle huittislaisen kirkkovaltuutetun asiasta tekemästä kantelun. Kantelun mukaan kirkolliskokouksen päätös oli vastoin kirkon oppia.

Kirkkovaltuutettu Unto Kivimäki pitää kirkolliskokouksen päätöstä harhaoppisena. Kuva: YLE

Tuomiokapituli harkitsee seuraavassa kokouksessaan helmikuussa, kuinka ja miten kantelun jatkovalmistelu etenee.

Kirkolliskokouksen päätös rukoilusta parisuhteensa rekisteröineiden ihmisten puolesta syntyi yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Kanteluiden mukaan tässä tehtiin väärin. Opillisista asioista olisi pitänyt päättää kolmen-neljäsosan enemmistöllä. Tämän kanteen tuomiokapituli jo hylkäsi, mutta nyt sama kirkkovaltuutettu kantelee siitä, että papit ovat rikkoneet pappisvalaansa, kun ovat poikenneet kirkon virallisesta opista.

- Olen sanonut, etten anna tässä tuhannesosa milliä periksi. Jos nyt tämä ei mene kohdalleen, niin kantelu jatkuu. Toisin sanoen kirkolliskokous ei voi mitään, piispat eivät voi laatia mitään pastoraalista toimintaohjetta ennenkuin kantelut on käyty läpi ja voi mennä vaikka kymmenen vuotta, sanoo kirkkovaltuutettu Unto Kivimäki.

Kivimäki sanoo osaavansa raamatun ulkoa ja jatkavansa valittamista loppuun asti. Hän ei sulje homoja kirkon ulkopuolelle, muttei salli heille erityisrukouksia. Nyt tehdyn päätöksen hän sanoo monen muun tavoin johtavan lopulta homoparien avioliittojen siunaamiseen.

- Tämä on välivaihe, että päästään siihen pariksi siunaamiseen. Vähän aikaa vaan siunataan ja siunataan ja hetken päästä sanotaan, että he tykkääkin, että siunataan aviopariksi, pohtii Kivimäki.

Jo kirkolliskokouksessa uhkailtiin kirkon jakautuvan kahtia tämän rukouspäätöksen takia ja väen pakenevan seurakunnista. Huittisten kirkkoherra Simo Laitila ei tähän usko.

- Nyt kun puhutaan heidän kanssaan rukoilemisesta, niin se ei vaikuta juurikaan millään tavalla, mutta jos olisi puhuttu avioliittoon vihkimisestä, niin se olisi varmasti karkottanut seurakuntalaisia, toteaa Laitila.

Suosittelemme sinulle