Hyppää sisältöön

Arto Javanaisen ura vertaansa vailla

Arto Javanaisesta näki jo junnuna, että hänestä tulee jotain. Näin jääkiekkolegenda Javaa muistelee hänen ensimmäinen valmentajansa, jääkiekkoselostaja Jouko Färd. Färdin mukaan Javanaisella oli taito olla oikeassa paikassa.

Kuva: YLE

Jouko Färd seurasi Arto Javanaisen uraa junnuvuosista alkaen. Färd oli Javanaisen ensimmäinen valmentaja 1969-1970.

- Arto oli minulla muun muassa Ässien E -junnuissa, kun voitimme SM -hopeaa Tampereen Hakametsän hallissa 1970. Se on jäänyt mieleen, että hän oli treeneistä vain kerran poissa koulun kokeiden vuoksi, ja senkin hän ilmoitti etukäteen.

Javanaisen pelinumero on jäädytetty Porin Ässissä.

- Artollahan oli aina pelinumero 4. Se johtui siitä, että hän pelasi alkujaan puolustajana B -junioreihin asti ja puolustajilla oli siihen aikaan pienemmät numerot ja hyökkääjillä isommat. Kun hän siitä kasvoi ja tuli edustusjoukkueeseen, numeroa ei enää vaihdettu.

Java oli aina oikeassa paikassa

Färdin mukaan Javanaisesta näki jo poikana, että hänestä tulee jotain.

- Yllättävää oli se, että hänelle kertyi tällainen maalisaldo pakkialusta huolimatta. Jos katsotaan SM-liigan maalintekijöitä vuodesta 1975 eteenpäin, ainoastaan Lauri Mononen 1977 ja Arto Javanainen 1985 ovat tehneet kuusi maalia yhdessä pelissä.

- Javanainen oli niin hyvä, koska hänellä oli vainu olla aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Siinä samassa nipussa olivat V-P Ketola ja Kari Makkonen, joten siinä oli hyvä pelata. Makkonen oli suoraviivainen pelaaja, Vellu sentterinä järjesteli paikkoja ja Java oli oikeassa paikassa ja pani kiekon kertaheitolla maaliin.

Java sanoi sanottua asiansa

Färd kuvailee Javanaista luonteeltaan aika suoraviivaiseksi tyypiksi.

- Hän sai sanottua asiansa ja sanoi välillä aika rajustikin. Mutta hän oli asiallinen.

YLEn Suuret Suomalaiset -äänestyksessä Javanainen äänestettiin sijalle 76. Javasta sanottiin, että hänellä oli Suomen suurin ruoska.

- En sanoisi, että ruoska. Hänen kutinsa oli hillitympi, mutta tarkka. Siinä oli se vaisto.

Suosittelemme sinulle