Hyppää sisältöön

Liian pieniin sandaaleihin ei tarvitse mahtua

Kirjailija Hanna Hauru tutkii kirjojensa kautta ihmisenä olemisen vaikeutta. Uusimman novellikokoelmansa naiset kamppailevat valintojensa, kohtaloidensa ja ennen kaikkea naiseuden paineiden keskellä. Tosi elämän naisia Hauru kannustaa rohkeuteen.

Oululainen kirjailija Hanna Hauru kirjoittaa elämän mielettömyyksistä. Hauru kertoo ensimmäisten kirjojensa olevan niin rikkinäisiä ja vaikeita, ettei hän pysty niitä itse lukemaan. Vaikka Hauru näkee kuudennen kirjansa jälkeen maailman yhä olevan rikkinäinen, on kirjailijan nykyinen suunta hivenen positiivisempi. Hauru arvelee syyksi jo ohi vierineen nuoruuden angstin.

- Olen huomannut, että tässä maailmassa on hauskojakin tapahtumia. Oman pään sisässä on muutakin, kuin sitä raivostuttavaa angstia, Hauru kertoo.

Ihmisenä olemisen vaikeutta kirjailija pohtii edelleen. Hän kokee olevansa kirjojensa kautta pienen ihmisen asialla.

- Meitä on niin moneen junaan ja sitä haluan tutkia.

Ulkonäköpaineista ja ihanteista on mahdollista irroittautua

Haurun kuudes kirja Liian pienet sandaalit paneutuu erilaisten naisten ulkonäkö- ongelmiin. Hanna Haurulla on syytä olla tyytyväinen, sillä hänen novelliensa naiset ovat usein itsevarmoja ja rohkeudeltaan poikkeuksellisia, he repivät itsensä irti vanhoista rooleista ja oppivat usein lopulta myös rakastamaan itseään, vioistaan huolimatta. Myös tosi elämän naiset saattaisivat tarvita hieman rakastavaa rohkaisua.

- Kun puhuu omien naispuolisten ystävien kanssa, tuntuu, ettei kukaan ole täysin tyytyväinen vartaloonsa.

- Kimmoke tuli siitä, kun on yli kolmekymmentä. Se lähti itseinhosta kun katsoi peiliin ja mietti, miksi en ole enää nuori ja laiha, Hauru kertoo avoimena.

Kirjailija nauraa ajatukselle, että jokaisen pitäisi mahtua samaan muottiin ollakseen yhteiskuntakelpoinen.

- Tämän kirjan avulla olen oppinut hyväksymään itseni sellaisena kuin olen. Ei ole pakko olla sellainen ihminen, joka mahtuu niihin liian pieniin sandaaleihin, siihen stereotypiaan, mihin nykymaailma haluaisi meidät naiset muokata.

Hauru muistuttaa, että kaikissa on jotain vikaa. Hän kehottaa heittäytymään siihen ajatukseen, ettei kenenkään tarvitse olla täydellinen.

- Täytyy olla tarpeeksi hyvä itsetunto, jotta pystyy hyväksymään itsensä sellaisena kun on. Ei ihmisen tarvitse pyrkiä kohti sataprosenttista kauneuskäsitettä.

Haurun omat murrosiän kokemukset ovat vaikuttaneet siihen, millainen novellikokoelmasta lopulta muodostui.

- Nuorempana oli kauhean tärkeää koko ajan tuijottaa omaa vartaloaan. Mietin kirjaa tehdessäni mistä kaikesta sitä itsekin nuorena on kärsinyt ja saanut kuulla, kirjailija kertoo.

Kirjan kirjoittamisen myötä on Hanna Haurukin oppinut hyväksymään itsensä.

- Omin kirjoittaessani ajatuksen, että jokainen saa olla sellainen kuin hän on.

Maaseudulla ihmiset ovat aidoimmillaan

Haurun naiset odottelevat jossain pikkukylän perukoilla - kunnon saunomisen jälkeen - papiljotit päässä tansseihin pääsyä. Hauru ei omien sanojensa mukaan osaa kirjoittaa nykypäivästä. Myös seuraava teos kertoo menneestä ajasta.

- Maaseudulla ennen aikaan ollaan oltu paljon rohkeampia. Ihmiset ovat ehkä olleet aidoimmillaan, Hauru arvelee.

Maaseudun maailmasta viehättynyt kirjailija ajautuukin yleensä 50- 60- luvun maisemiin.

- En osaa sisällyttää novelleihini kännyköitä, televisio voi olla, mutta ei tietokoneita.

YLE Oulun nuoria pohjoispohjalaisia naiskirjailijoita esittelevässä sarjassamme esittelemme joka tiistai yhden kirjailijan. Esittelyvuorossa oleva kirjailija saa esittää joka viikko yhden mieltä askarruttavan kysymyksen seuraavan viikon kirjailijalle.

Edellisellä kerralla Essi Kummu esitti Hanna Haurulle kysymyksen:

- Oletko seurannut viimeaikaista keskustelua Koivuniemen uskonlahkosta? Tuleva kirjasi on kovasti kiinni ajassa. Alahan näppäillä, sinulle tulee kiire.

- En ole kuullut tuosta lahkosta, mutta mielenkiinnolla menen kotiin googlettamaan tämän henkilön. Seuraava kirjani käsittelee uskonlahko -aihetta, kaikkea mitä lahkojen sisällä tapahtuu. Olen tutkinut useampaa lahkoa, ettei tule sellaista käsitystä, että kirjoittaisin tietystä lahkosta, Hauru vastasi.

Suosittelemme sinulle