Hyppää sisältöön

Lönnrotin kontista löytyi myös kansanparannusta

Kalevalainen jäsenkorjaus on satoja vuosia vanha kansanparannusmuoto, jolle löytyy myös lääketieteellistä pohjaa. Jäsenkorjauksessa tarkastellaan ihmisen yleistä olemusta, ryhtiä ja liikkumista. Siinä annetaan myös hoidettavalle aikaa.

Kalevalainen nivelkorjaus perustuu monivuosisataiseen perinteeseen. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Kun Elias Lönnrot palasi Karjalaan suuntautuneelta matkaltaan oli hänellä tuomisinaan ainekset suomalaiseen kansalliseepokseen. Kalevalan lisäksi Lönnrotin virsukontin uumenissa mukana matkusti myös kalevalainen jäsenkorjaus. Perinteinen kansanparannusmuoto voi edelleen hyvin yksi Suomen liki kolmesta sadasta jäsenkorjaajasta on lappeenrantalainen Pekka Lipiäinen.

- Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa ihmistä hoidetaan jalkapohjista ylöspäin. Hoitoa voisi verrata talon rakentamiseen. Jos perustukset ovat pettäneet on räystäslautoja turha hoitaa, Lipiäinen kertoo kalevalaisen jäsenkorjauksen periaatteista.

Jäsenkorjauksella haetaan Lipiäisen mukaan liikkuvuutta nivelille ja lihaksille.

- Hoito alkaa aina asentovirheiden katsomisesta. Lihaksia muotoillaan keholle sopivaan muotoon avaamalla kudosnesteiden kiertoa. Samalla avataan hermopinteitä ja käytetään akupisteitä hyväksi, Lipiäinen kertoo.

Lääketieteellisesti todistettua

Vaikka kalevalainen jäsenkorjaus onkin monivuosisataista perinnettä, on sillä myös lääketieteellisesti todennettua taustaa. Jäsenkorjausta pidettiin pitkään salatieteenä, kunnes Olavi Mattila ja Pentti Penttilä veivät jäsenkorjausta Kuopion yliopistoon tutkittavaksi. Siellä tehdyssä pilot-tutkimuksessa tutkittiin kroonisia alaselän kipupotilaita. Tuloksena oli, että hoito oli tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa tehokkain hoitomenetelmä koko hoitohierarkiassa.

- Hoito sopii kaikentyyppisille potilaille raskaana olevia naisia lukuunottamatta. Myöskin nivelrikkoihin jäsenkorjauksesta on turha hakea apua, hän sanoo.

Lipiäinen korostaa, että varsinkin istumatyötä tekeville jäsenkorjauksesta saa apua.

- Pakaralihas on yksi kehon suurimmista lihaksista ja tarkoitettu liikkumaan. Siksi se on varsinkin istumatyötä tekeville ongelma. Jäsenkorjauksessa lihaksen normaalia aineenvaihduntaa hieman ahdistetaan ja suunnataan sitä tukoksiin, Lipiäinen kertoo.

Lipiäisen mukaan ihmiskehosta löytyy määrättyjä pisteitä, joista asentovirheet näkee. Jäsenkorjaajan onkin joskus vaikea pitää suunsa kiinni, kun vastaan kävelevistä ihmisistä huomaa "yhtä sun toista".

- Kyllä koko kehon kineettisestä ketjusta näkee mistä puolelta keho "bragaa" ja mistä toimii, Lipiäinen naurahtaa.

"Sielun kautta syviin syihin"

Kaikkiaan kalevalaisia jäsenkorjaajia toimii tällä hetkellä Suomessa 200 - 300. Uusia valmistuu koulutuksen kautta puolisen sataa joka vuosi. Lipiäisen mukaan lääketieteellisen avun lisäksi kalevalaisessa jäsenkorjauksessa olennaista on myös ajan antaminen ihmiselle kokonaisuutena.

- Monelle surut uivat kehoon selän kautta. Kalevalainen jäsenkorjaus on myös sielunhoitoa, jota kautta päästään syviin syihin, Lipiäinen lopettaa.

Suosittelemme sinulle