Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kansa nauroi maailman ensimmäiselle autolle

Maailman ensimmäinen auto täyttää lauantaina 125 vuotta. Saksalainen Karl Benz jätti tuolloin patenttihakemuksen Benz-Patent-Motorwagen -nimisestä vaunusta, jonka liikuttelu onnistui ilman hevosta. Varsinainen kiinnostus autoiluun heräsi kuitenkin vasta Benzin tottelemattoman vaimon ansiosta.

Saksalaisen Karl Benzin vuonna 1886 patentoima moottorivaunu sai osakseen aikalaistensa pilkkaa. Myös Suomesta löytyy tarkka kopio Benzin rakentamasta ajoneuvosta
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksan Stuttgartissa lauantaina pidettävässä 125-vuotisjuhlassa Benzille ei naura enää kukaan. Häntä pidetään nykyisen autoilun isänä. Patenttinumerolla 37435 suojattu moottorivaunu meni Benzin nimiin kuitenkin täpärästi, sillä vain 30 kilometrin päässä Gottlieb Daimler kehitteli niin ikään itsekseen kulkevaa vaunua, jossa oli neljä pyörää. Herrat eivät tuolloin tienneet toisistaan mitään.

Benz sai vaunun liikkumaan ensimmäistä kertaa vuoden 1885 lopulla. Hän ajoi aluksi vain Mannheimissa sijaitsevan tehtaansa pihalla. Ulos hän uskaltautui salassapitosyistä vain pimeällä. Motorwagen kulki ensin 0.8 hevosvoiman moottorillaan vain muutamia satoja metrejä.

Bertha Benz ehkä historian tärkein autoilija

Karl Benzin kolmipyörä sai kansan keskuudessa ristiriitaisen vastaanoton. Kansa ei voinut ymmärtää vaunun tarvetta aikana, jolloin hevosista ei ollut pulaa. Benziä säälittiin ja häntä ivattiin. Vaunun epäluotettavuus lisäsi pilkkaa entisestään. Myös tekniikan parhaiden saksalaisasiantuntijoiden mukaan hevosettomilla vaunuilla ei olisi tulevaisuutta. Benz masentui välillä voimakkaasti, mutta vaimo Bertha jaksoi luoda mieheen uskoa.

Motorwagenin läpilyönti tapahtui elokuussa 1888. Tuolloin Bertha Benz lähti miehensä tietämättä ajelemaan mallinumerolla 3 varustetulla vaunulla kohti yli sadan kilometrin päässä olevaa vanhempiensa kotitaloa Pforzheimissa. Bertha Benz pääsi kahden lapsensa kanssa perille. Lapsia tarvittiinkin, sillä 16 kilometrin huippunopeuteen yltänyttä Motorwagenia piti työntää ylämäissä.

Bertha Benzin hurjapäinen suoritus sai valtavasti julkisuutta. Motorwageneita myytiin sen seurauksena 25 kappaletta. Nykyään reitti on merkitty Saksassa historialliseksi muistotieksi.

Alkuperäinen auto edelleen olemassa

Karl Benz rakensi patentoidusta mallinumero 1:n Motorwagenista vain yhden ainoan kappaleen. Jo ennen toista maailmansotaa siitä valmistettiin kuitenkin ensimmäiset tarkat kopiot. Mercedes valmistutti 25 vuotta sitten auton satavuotisjuhliin lisää kopioita.

Myös Suomesta löytyy tarkka kopio alkuperäisestä Benz-Patent-Motorwagenista. Veho Groupin omistama vaunu on sarjanumeroltaan 89. Käsityönä valmistetun kopion arvo on noin 100 000 euroa. Sitä säilytetään puisessa laatikossa, josta se kaivetaan esiin vain merkkitapauksissa keskimäärin puolentoista vuoden välein.

Vehon omistuksessa oleva Motorwagen on käyntikuntoinen, mutta sitä ei ole koskaan käynnistetty. Moottoriin on vaikea saada oikeanlaista polttoainetta.

Alkuperäinen Motorwagen on esillä museossa Saksan Stuttgartissa. Myös se on käynyt vierailulla Suomessa 25 vuotta sitten. Alkuperäisen vaunun arvoksi mainitaan ”mittaamaton”.

Suosittelemme