Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Naiset ja miehet haaveilevat samanlaisesta parisuhteesta

Vaikka naisten ja miesten puhutaan olevan erilaisia, heidän odotuksensa ja haaveensa parisuhteesta ovat samanlaisia. Tämä selviää Mari Hatakan tuoreesta väitöstutkimuksesta. Parisuhteen ihannemalli on ollut sama koko vuosisadan ajan.

Mari Hatakka
Mari Hatakka tutki naista, miestä, rakkautta ja seksiä. Kuva: YLE Helsinki
Avaa Yle-sovelluksessa

Tohtori Mari Hatakan mukaan naisilla on kuitenkin miehiä enemmän odotuksia parisuhteesta. Tämä johtuu osittain siitä, että naisille on tarjolla runsaasti parisuhdeopastusta.

- Naisilla on odotuksia ehkä enemmänkin kuin tarvitsisi olla. Suhteessa eläminen on naisille lähtökohtaisesti problemaattinen.

Kaikki tutkimuksessa parisuhteistaan kertoneet olivat sitä mieltä, että suhteessa kuuluu olla rakkautta, ainakin alkuvaiheessa.

Parisuhteessa riidellään esimerkiksi kotitöistä, lastenkasvatuksesta ja rahan käytöstä. Tavallinen riidan aihe on myös alkoholi.

Tutkimuksen mukaan toinen sukupuoli nähdään erilaisena silloin kuin parisuhteessa riidellään. Sovun aikana sukupuolieroja ei tehdä.

Kun oma kumppani ei haluta

Seksuaalisuus on ollut aina miehille naisia sallitumpi puheenaihe.

- Vanhemmat miehet kirjoittivat kokemuksistaan, mutta samanikäiset naiset eivät lähes ollenkaan.

Mari Hatakan mukaan jotkut miehet saattoivat ihmetellä, kun vaimo ei vaikuttanut olevan kiinnostunut seksuaalisesta kanssakäymisestä. Naisten kertomuksista kuitenkin selvisi toinen totuus.

- Seksuaalinen haluttomuus saattoi johtua siitä, että mies oli ehkä kömpelö, krapulainen tai kännissä tai yksinkertaisesti oma kumppani ei vain ollut haluttava.

Hatakan mukaan yleisestä keskusteltusta tämä on unohtunut. Haluttomuudessa ei ehkä olekaan kyse siitä, ettei seksuaalisia tuntemuksia olisi, vaan siitä, että oma kumppani ei tunnu haluttavalta.

Parisuhteita koko vuosisadalta

Mari Hatakan väitöskirjassa eri-ikäiset naiset ja miehet kertovat parisuhteistaan. Vanhimmat kertojat ovat syntyneet 1900-luvun alussa, nuorimmat 60-luvulla.

Väitös Nainen, mies, rakkaus, seksi : Heterosuhteen kulku, kulttuurinen malli ja sitä selittävät diskurssit kahden omaelämäkerta-aineiston valossa tarkastettiin Helsingin yliopistossa.

Suosittelemme sinulle