Hyppää sisältöön

Runebergintortut eivät vaadi runoilijan lahjoja

Tänä torstaina Etelä-Karjalan Radion koekeittiössä valmistettiin runebergintorttuja. Koekeittiössä myös todettiin, että torttujen teko on helpompaa kuin mitä moni luulee. Toimituksen tekemien laskujen mukaan yhden itse tehdyn tortun hinnaksi tuli vain 24 senttiä.

Tällä viikolla Etelä-Karjalan Radion koekeittiössä leivottiin runebergintorttuja
Tällä viikolla Etelä-Karjalan Radion koekeittiössä leivottiin runebergintorttuja Kuva: YLE Etelä-Karjala

Runeberginpäivää vietetään 5.2. Maukkaan leivonnaisen alkuperästä on olemassa monta erilaista versiota.

Yleisimmän tarinan mukaan Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg pyysi vaimoaan Fredrikaa loihtimaan jotain makeaa ja kotoa löytyvistä aineksista syntyi runebergintorttu. Tarinan mukaan J. L. Runeberg nautti makeita torttuja aamiaiseksi.

Toisen tarinan mukaan herkun on luonut porvoolainen sokerileipuri Lars Astenius.

Yksinkertainen resepti, taivaallinen maku

Etelä-Karjalan Martat ry:n erikoisneuvoja Tuija Kokkonen valmisti toimitusharjoittelija Teemu Seppäsen kanssa runebergintorttuja marttojen soveltaman reseptin mukaan. Vaikka resepti olikin hyvin yksinkertainen, oli maku silti taivaallinen.

Tuija Kokkosella oli muutamia hyviä vinkkejä torttujen tekoon.

- Hilloa kannattaa laittaa kahteen otteeseen. Ensimmäisen kerran hilloa laitetaan tortun keskelle ennen paistoa ja lisätään sitten paistamisen jälkeen. Näin tortusta tulee näyttävämpi.

- Ulkonäön kruunaa tietenkin esimerkiksi tomusokerista ja vedestä valmistettu koristelutahna, jota pursotetaan hillon ympärille.

Toimituksen tekemien laskujen mukaan yhden itse tehdyn tortun hinnaksi tuli vain 24 senttiä. Kaupan tortuista joutuu usein maksamaan yli euron.

Suosittelemme sinulle