Hyppää sisältöön

Tanskalaisväite: Suomalaisten pyykeissä muhii bakteeripommi

Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat tottuneet pesemään likapyykkiä pesulappuja noudattaen, eli usein alhaisissa lämpötiloissa. Terveyden kannalta tämä on kuitenkin huolestuttavaa, sanoo tanskalainen hygieniasta tiedottava Bedre Hygiejne. Monet bakteerit selviävät 40 asteen lämpötilassa.

Kuva: Ari-Pekka Keränen / Yle

Bedre Hygiejnen mukaan suomalaiset ovat unohtaneet hygienian pyykinpesussa, kun yli puolet tutkimukseen osallistuneista suomalaisista kuvitteli bakteerien kuolevan vaatteiden pesussa. Tanskalaisasiantuntijat varoittavat, että pyykin huolimattomasta käsittelystä voi seurata oksennustaudin, ripulin ja ihottuman kaltaisia infektiotauteja.

Suomalaiset pesevät vaatteensa 30–40 asteessa, koska pesulapussa usein ohjeistetaan niin. Toinen syy suosia matalia lämpötiloja on energian säästäminen. Jotta kaikki bakteerit saataisiin vaatteista, pitäisi pyykki pestä vähintään 60 asteessa ja kuivata rummussa korkeassa lämpötilassa, Bedre Hygiejnen tiedote neuvoo.

Neuvolla voi pilata pyykkinsä

Marttaliitonkin mukaan 40-asteinen pesu on suomalaisittain tavallinen. Vaikka kaikki bakteerit eivät sillä katoa, tanskalaisneuvosta ei kannata saada pöpöhysteriaa.

- Kaikki tekstiilit eivät kestä korkeampia lämpötiloja. Villapaita menee helposti pilalle, ja osa väreistä lähtee myös, toteaa Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

Osa tekstiilien pesulapuista on silti "alimerkittyjä". Ohjeessa voi lukea 40 astetta, vaikka vaate on pesunkestävää 100-prosenttista puuvillaa.

- Itse pesen täyspuuvillaiset käsipyyhkeet välillä kovemmassa lämmössä, eikä niille mitään ole tapahtunut, kertoo Jerkku.

Pyykinpesutottumuksia ja -tietämystä tutki markkinatutkimusyritys Userneed.

Suosittelemme sinulle