Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kieringin kylästä korven keidas

Rovaniemeläisellä yrittäjällä Paavo Holopaisella on suuria suunnitelmia Kieringin kylän kehittämiseksi. Tavoitteena on kääntää pienen ja kuihtuvan lappilaiskylän ennusteet nurin niskoin. Kylään on tulossa uusi kauppa, polttoaineiden jakelupiste, lomakylä ja muun muassa klapitehdas.

Kieringin kylä kylpee talviauringossa
Kuva: Risto Niemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kieringin kylän vävynä kaksikymmentä vuotta ollut Paavo Holopainen haluaa kantaa kortensa Kieringin kylän kehittämisen kekoon. Vuosien aikana hän on oppinut pitämään kyläläisistä ja kylä itsekin on viehättävä.

- Kierinki on aito maalaiskylä, sitä ei sodassa poltettu, sen on tiivis. Kylän läpi virtaa joki ja se on maisemaltaan viehättävä. Siitä saa hyvän kokonaispaketin, Paavo Holopainen sanoo.

Matkailun ammattilaisena hän näkee kylän potentiaalin. Taivaita ei ole tarkoitus tavoitella.

- Kaikki nykyajan matkailijat eivät halua jatkuvaa säpinää ja hälinää lomallansa. Osa haluaa aitoutta ja hiljaisuutta. Tätä meillä on tarjota. Voi olla, että heitä ei ole kovin paljon, mutta meille riittää pienikin määrä, Paavo Holopainen kertoo.

Työtä ja toimeentuloa

Holopainen haluaa tuoda kylään uusia asioita ja mahdollisuuksia. Kylään tulee lomakylä ja kauppa sekä polttoaineiden jakelupiste. Lomakylä luo siivous- ja pesulatarvetta ja kylän oma klapifirma on omiaan tuomaan lisätuloa kyläläisille, jotka muutenkin tekevät jo klapeja ahkerasti.

- Kylässä tuntuu olevan paljon vapaa-aikaa, joten sitä voi hyödyntää vaikka näin. Kieringin klapi brändätään niin, että asiakas tietää saavansa laatupuuta, Holopainen lupaa.

Kylässä on paljon tekemätöntä työtä ja Paavo Holopainen uskoo, että Kieringistä löytyy tekijöitä tarvittaville työsuorituksille. Hän uskoo myös, että uusi toimeliaisuus luo uusia mahdollisuuksia.

- Voi olla, että kohta kylässä toimii vaikkapa pesula, joka pesee lomakylän ja matkailijoiden pyykkejä. Ajattele, pesula Kieringissä, Holopainen haaveilee.

Maalaismarkkinat takaisin

Kylän vetonaulaksi on hankkittu lauma ylämaan nautoja jotka laiduntavat kylän keskustan peltoja kesästä alkaen. Ne toimivat elävän kylän symbolina ja antavat kylälle toiminnallisen leiman.

- Ylämaan naudat ovat helppohoitoisia, eivätkä lihakarjana sido hoitajiaan alituiseen lypsyrumbaan ja mikä parasta ne ovat lempeämpiä kuin normaali karja, Paavo Holopainen tietää.

Kylän kehittämissuunnitelmassa ei ole unohdettu kulttuuria. Kieringin Maalaismarkkinat elvytetään ja Teatterifestivaalit pidetään myös pienen tauon jälkeen. Kultturivastaava Teija Holopaisella on visio.

-Viimeeksi Maalaismarkkinoilla kävi kolmena päivänä yli 5000 henkilöä. Tähän pyrimme nytkin. Se onnistuu aitoudella, markkioinnilla ja kovalla työllä, Teija Holopainen sanoo.

Kieringin uutta elämää juhlistetaan jo kesän alussa . Kesäkuun 11. kylään saapuu odotetuja uusia asukkaita. Ylämaan nautalauma valtaa kylän keskuspellot. Vanhan ajan maatalousnäyttelyn hengessä pidettävän tulojuhlan avaavat koomikkohahmot Leonid Breznev ja Urho Kekkonen, lupaavat Paavo Holopainen ja Kieringin toinen suuri mies Heikki Kumpula.

Suosittelemme