Hyppää sisältöön

Sikainfluenssa kaatanut perusterveitä teholle

Yli 30 ihmistä on joutunut tänä talvena tehohoitoon sikainfluenssan vuoksi. Selvä enemmistö tehohoitoon joutuneista on ollut perusterveitä ihmisiä. Tautiin on kuollut Suomessa tämän talven aikana ainakin viisi ihmistä.

Kuva: YLE

Sikainfluenssarokotukset ja narkolepsia ovat pysyneet otsikoissa viime aikoina. Tutkimusprofessori Petri Ruutu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että lähes kaikki tehohoitoon joutuneeet ovat olleet alle 65-vuotiaita.

- Ikäjakauma on hyvin poikkeuksellinen verrattuna normaaleihin kausi-influenssoihin ja vain kolmasosalla on ollut jokin influenssan komplikaatio eli altistava lisätauti, Ruutu sanoo.

Valtaosa eli peräti kaksi kolmasosaa tehohoitoon joutuneista on siis ollut perusterveitä ihmisiä.

Suomessa tehohoidossa eri ikäisiä

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan keskussairaalan teho-osastolla on hoidettu potilaita, joissa sikainfluenssa on saanut aikaan vaikean keuhkokudoksen tulehduksen ja sen myötä hapenpuutteen.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan osastonylilääkärin Matti Reinikaisen mukaan monessa tapauksessa kyse on ollut välittömästä hengenvaarasta.

- Jopa siinä määrin, että ilman aggressiivista tehohoitoa useampi potilas olisi ilman muuta menehtynyt, Reinikainen huomauttaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa tehohoitoon päätyneet potilaat jakautuvat eri ikäryhmissä tasaisesti. Esimerkiksi Britanniassa sikainfluenssan vaikeat muodot ovat iskeneet lapsiin.

- Britanniassa oli muutaman viikon ajan tammikuussa tilanne, jossa lapsilla esiintyi niin paljon sairaalaan ja tehohoitoon johtanutta sikainfluenssaa, että siellä jouduttiin siirtämään potilaita jopa satojen kilometrien päähän, jotta tehohoito olisi turvattu, Ruutu sanoo.

Tämän talven sikainfluenssaepidemia on kestänyt jo useita viikkoja eikä influenssakausi ole THL:n mukaan vieläkään ohi.

Suosittelemme sinulle