Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Internetin käyttö alkaa jo vaippaiässä

Lasten internetin käyttö lisääntyy jo ennen kouluikää. Mediakasvatusseuran tutkimuksen mukaan yli puolet 7-vuotiaista käyttää internetiä säännöllisesti. Netin käyttö alkaa jo vauvana vanhempien sylissä.

Lapsi pelaa nettipeliä tablet-tietokoneella.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Internetissä lapset pelaavat pelejä, vierailevat lastenohjelmien verkkosivuilla sekä katselevat televisio-ohjelmia tai videoita. Kaikkein pienimpien netinkäyttö riippuu vanhempien valinnoista, kertoo tutkimusta johtanut Sirkku Kotilainen.

- Jos vanhempi on Facebookissa ja lapsi on siinä sylissä, niin lapsikin on samalla siellä Facebookissa, kuvaa Kotilainen vaippaikäisten netinkäyttöä.

Omaehtoinen netinkäyttö lisääntyy kouluiässä. Esikouluikäisistä internetiä vähintään kerran viikossa käyttää 40 prosenttia ikäryhmästä. 8-vuotiaista internetin säännöllisiä käyttäjiä on jo 75 prosenttia.

Mediakasvatusseuran Lasten mediabarometri 2010 –tutkimuksessa selvitettiin tiettävästi ensimmäistä kertaa 0-8-vuotiaiden mediankäyttöä. Kyselyyn vastasi yli 700 perhettä eri puolilta maata. Tutkimusta varten myös haastateltiin lapsia ja heidän vanhempiaan.

Suosittelemme