Hyppää sisältöön

Wikileaks: Yhdysvaltojen lähetystö paimentanut suomalaispoliitikkoja Natoon

Yhdysvaltain Helsingin-lähetystö on Ylen Wikileaksilta saamien diplomaattiviestien mukaan paimentanut suomalaisia poliitikkoja Nato-jäsenyyden kannalle. Lähetystö on myös seurannut tarkasti suomalaisten mielialoja Nato-kysymyksessä.

Yhdysvaltain Helsingin-lähetystö.
Yhdysvaltain Helsingin-lähetystö on alkanut pitää Suomen Nato-jäsenyyttä aikaisempaa todennäköisempänä. Wikileaksin paljastamien diplomaattiviestien mukaan lähetystö on pitänyt myönteisenä varsinkin kokoomuksen aktiivista roolia ulkopolitiikassa.

Ylen saamat diplomaattiviestit osoittavat sinänsä odotetusti Yhdysvaltain paimentaneen suomalaisia Nato-jäsenyyden kannalle. Tässä hengessä lähetystö on seurannut tarkasti kansalaisten keskuudessa vallitsevaa Nato-ilmapiiriä, patistellut jatkuvasti Suomea tekemään enemmän Afganistanissa ja arvioinut johtavia poliitikkoja näiden transatlanttisten suhteiden valossa.

Niinpä esimerkiksi Yhdysvaltain Helsingin-lähetystön päällikkö, suurlähettiläs Earle I. Mack arvioi jäähyväisraportissaan presidentti Tarja Halosta ja silloista pääministeriä Matti Vanhasta Suomen vuoden 2006 presidentinvaalien alla seuraavasti:

"Halonen johtaa Suomen suurimman vasemmistopuolueen vasenta siipeä ja on aikaisemmin välillä puhunut Yhdysvaltain politiikkaa vastaan. Pääministeri Vanhanen jakaa joitakin Halosen huolenaiheita, mutta on ollut vähemmän äänekäs ja Vanhanen on sitoutunut transatlantisti."

Nato-ilmaston muuttaminen vaivalloista

Naton osalta suurlähettiläs Mack arvioi lokakuussa 2005 suomalaista Nato-ilmastoa seuraavasti:

”Julkisen mielipiteen muuttaminen Nato-jäsenyyden osalta on pitkä ja vaivalloinen tehtävä, mutta meidän pitäisi tavoittaa niitä suomalaisia, joiden mielestä osallistuminen Euroopan turvallisuusaloitteisiin on astinlauta Nato-jäsenyyteen.”

Mackin seuraaja, suurlähettiläs Marilyn Ware kirjasi omat ajatuksensa niin ikään jäähyväisarvion huhtikuussa 2008:

"Suomesta ei tullut Naton jäsen minun kaudellani eikä todennäköisesti tulekaan ainakaan ennen vuotta 2012, kun presidentti Halonen on jättänyt toimensa. Yhdysvalloilla ei kuitenkaan ole parempaa ystävää Nato-liittoutuman ulkopuolella kuin Suomi, ja yhdysvaltalais-suomalaiset sotilassuhteet on kiistatta tärkein yksittäinen side jo entisestään vahvassa suhteessamme."

Porvarihallitus ilon aihe lähetystössä

Porvarihallituksen synty ja etenkin kokoomuksen nousu ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeiseksi tekijäksi keväällä 2007 on sähkeiden valossa ilahduttanut lähetystöä. Suurlähettiläs Marilyn Ware tapasi uuden ulkoministerin Ilkka Kanervan heti toukokuussa. Raportin mukaan Suomen ulkoministeri Kanerva teki selkeän pesäeron edellisiin hallituksiin ilmoittamalla selvästi, "ettemme aio piilotella Nato-agendaamme".

Kanervan seuraaja Alexander Stubb (kok.) on raporteissa vankkumaton transatlantisti. Syyskuussa 2009 kirjatussa raportissa todetaan seuraavasti: "Stubbin puolue, jolla on ulko- ja puolustusministerin salkut, saattaa hyvinkin venyttää turvallisuus- ja ulkopolitiikan konsensusta, mikä saattaa puolestaan johtaa meidän oman politiikkamme linjoille, eli syvempään osallistumiseen Afganistanissa."

Kokoomus lupaillut Suomea Natoon

Vuoden 2009 julkaistun turvallisuusselonteon uusi Nato-muotoilu noteerattiin tietysti lähetystössä. Maaliskuulta 2009 olevassa raportissa arvioidaan mielenkiintoisesti presidentti Halosen osittain pehmentäneen Nato-kantaansa ja pehmentymisen arvellaan johtuvan Barack Obaman valinnasta Yhdysvaltain presidentiksi.

Saman raportin lopussa lainataan myös ulkoministeri Alexander Stubbin erityisavustajan Jori Arvosen arvioita ensi vaalikauden, siis huhtikuun eduskuntavaalien jälkeisistä mahdollisuuksista. Raportin mukaan "Arvonen painotti poliittisen osaston päälliköllemme, että yleisö tietää hyvin kokoomuksen kannattavan Nato-jäsenyyttä ja silti puolueen kannatus nousee. Arvonen kertoi, että kokoomuksen johto pitää mahdollisena kokoomuksen nousua hallituksen johtoon ja Suomen vientiä Naton jäseneksi".

Lue alkuperäiset diplomaattisähkeet (engl. pdf-tiedosto):

Subject: Thoughts on Finland as I depart post

Subject: Finland: My thoughts as I depart post

Subject: Finland: New Defense Policy inches toward Nato membership

Suosittelemme sinulle