Hyppää sisältöön

Hyytiäisen ekotakka kiinnostaa maailmalla

Viimeaikoina on kiinnitetty runsaasti huomiota kotien puulämmityksen aiheuttamiin ilmansaasteisiin. Heikki Hyytiäisen keksimä tulipesä tuottaa huimasti puhtaampaa lämpöä kuin aiemmin on saatu aikaiseksi.

Kuva: Yle

Arkkitehti Heikki Hyytiäisen keksimä ekotakka polttaa orgaaniset päästöt pois. Uunin ilmansyöttö tapahtuu niin, että ensi-ilma tulee arinan kautta puiden alaosaan, jolloin ilma kaasuuntuu. Toisioilma tulee tulipesän yläosaan ja sen avulla poltetaan palokaasuja.

Reetta Lehtamon perheen Nummelan kotiin on saatu ekotakan prototyyppi koekäyttöön.

- Ei tämä käytössä eroa suuresti muista takoista. Suurin ero lienee siinä, mitä tulee piipusta ulos. Liekki on kuitenkin tavallista suurempi ja kuumempi. Tuhkaa tulee myös vähemmän, kun takka polttaa puun tehokkaammin, sanoo Lehtamo.

Ekotakka haastaa tehdastekoisen

Heikki Hyytiäisen mukaan hänen kehittämänsä takan päästöt ovat huimasti, ehkä tuhat kertaa puhtaampia, kuin nykyisten tulipesien.

Keksijä uskoo, että tämä paikalla tehty tulisija pärjää helposti tehdastekoisten kanssa. Keksintö odottaa nyt patenttia ja sen jälkeen tuote on tarkoitus saattaa tuotantoon ja myyntiin. Ehkä jo tämän vuoden aikana.

Tulipesä on herättänyt myös paljon kiinnostusta ulkomailla, kertoo Hyytiäinen.

- Jo nyt on olemassa uusi sukupolvi, joka arvostaa ekologisuutta ja tekee valintoja sen mukaan, Hyytiäinen uskoo.

Hyytiäisen mielestä pian ollaan tilanteessa, jossa kotitakoiltakin vaaditaan vähäisiä päästöjä. Eikä keksijän työ ole tällä saralla vielä tehty. Aina riittää kehitettävää.

- Seuraavaksi käyn ultrapienten hiukkasten kimppuun. Se onkin hankalampaa, koska se edellyttää savukaasun pesemistä, sanoo Hyytiäinen.

Suosittelemme sinulle