Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Japanin ydinvoimalassa räjähdys - video räjähdyksestä

Japanilaisessa Fukushiman ydinvoimalassa on sattunut räjähdys. Tv-kanava NHK:n kuvissa näkyy, että ydinvoimalan katto ja seinät ovat vaurioituneet räjähdyksessä.

Japanin Fukushimassa maanjäristyksen vaurioittamassa ydinvoimalassa on tapahtunut räjähdys. Useat ydinvoimalan työntekijät ovat loukkaantuneet.
Avaa Yle-sovelluksessa

Ydinvoimalan omistava TEPCO-yhtiö tiedottaa, että lauantaisessa räjähdyksessä loukkaantui neljä ihmistä. Yhtiön mukaan alueella oli räjähdyksen sattuessa jälkijäristys.

Viranomaiset kertovat, että säteilytaso voimalan läheisyydessä nousi lauantaina 1,015:een mikrosievertiin tunnissa. Tv-yhtiö NHK:n mukaan voimalan portilla saa nyt tunnissa sen säteilyannoksen, joka on turvallista saada vuoden aikana. Säteilyn taso on kaksinkertainen verrattuna tasoon, jonka ylittyessä voimayhtiö on velvollinen ilmoittamaan hallitukselle hätätilanteesta, NHK kertoo.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA sanoo, että japanilaiset viranomaiset valmistautuvat parhaillaan jakamaan jodivalmisteita ydinlaitoksen lähistöllä asuvilla ihmisille. Jodilla voidaan suojata elimistöä radioaktiiviselta altistukselta.

Alueen asukkaat on määrätty evakuoitavaksi 20 kilometrin säteeltä 40 vuotta sitten rakennetusta ydinvoimalan reaktorista, kertoo NHK.

Tiedot vaurioista yhä epävarmoja

Tv-kanava NHK:n mukaan räjähdys sattui noin kello 15.30 paikallista aikaa. Tiedot räjähdyksen aiheuttamista vaurioista tarkentuvat yhä.

NHK kertoo, että paikalle lennätettiin lauantaiaamulla varotoimenpiteenä säteilyvammojen hoitoon erikoistunutta henkilökuntaa. Paikalla on myös ydinvoimaloihin erikoistunut pelastusryhmä. Kanava antaa uutislähetyksissään katsojille ohjeita siitä, miten ydinlaskeuman sattuessa tulee suojautua.

Japani varoitti aikaisemmin lauantaina reaktorin ytimen mahdollisesta sulamisesta. Japanin hallituksen mukaan ydinvoimalalla nähty savu voi olla merkki ytimen sulamisesta, kertoo uutistoimisto AP. Säteilyturvakeskuksen (STUK) iltapäivällä saamien tietojen mukaan ydin ei ole sulanut, mutta reaktorisydämen paljastuminen on yhä mahdollinen riski.

Ydinvoimala sijaitsee noin 240 kilometriä Tokiosta pohjoiseen.

Suosittelemme