Hyppää sisältöön

C. G. Hagström esittelee suomalaisia vaikuttajia

Helsingissä avattiin viime viikolla harvinainen valokuvanäyttely, joka esittelee valokuvaaja C. G. Hagströmin kuvaamia, edesmenneitä suomalaisia vaikuttajia. Katso kuinka kansainvälisesti tunnettu valokuvaaja itse kertoo 50-vuotisen uransa aikana tapaamistaan tähdistä, kuten Tauno Palosta.

Valokuvaaja C. G. Hagström kokoamassa näyttelyään Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä. Taustalla hänen ottamansa kuva arkkipiispa Paavalista.
Valokuvaaja C. G. Hagströmin In Memoriam -näyttely on avattu Helsingissä.

Helsingissä avatun In Memoriam -näyttelyn on koonnut maailmallakin tunnettu valokuvaaja Carl Gustaf Hagström. Hän on 50-vuotisen uransa aikana kuvannut yli 2,5 miljoonaa otosta: taiteilijoita, näyttelijöitä, kirjailijoita, säveltäjiä ja poliitikkoja. Hagström kertoo nauraen uransa alusta.

- Kävin koulua Tukholmassa ja Ingmar Bergman oli ensimmäinen vaatimaton kuvaamani henkilö. Siitä se lähti. Minua eivät viehättäneet tämmöiset ruokakuvat sun muut vaan henkilöt.

Kuvattavista ystäviä

Vaikka kaikki näyttelyssä esillä olevat 120 suomalaista vaikuttajaa ovat jo edesmenneitä, Hagströmin mielessä he elävät edelleen. Erityisen paljon muistoja filmille on tarttunut arkkiatri Arvo Ylpöstä, jolle näyttelystä on omistettu kokonainen seinä.

- Ylppö rakasti kävelemistä ja yksi hänen intohimoistaan oli puiden pilkkominen. Hänhän yleensä rupesi tuolla viiden paikkeilla aamulla pilkkomaan puita.

Hagström ystävystyi monien kuvattaviensa kanssa. Tove Janssonia hän kuvasi 30 vuotta ja löysi myös yllättäviä puolia rakastetusta kirjailijasta.

- Hän rakasti kyllä kuplivaa, viiniä ja viskiä ja tuo tupakan poltto oli oikea pahe.

Henkilökuvaus ammattina harvinainen

Henkilövalokuvaajan ammatti on nykyään harvinainen. Sinebrychoffin taidemuseolle toukokuun puoliväliin asti auki oleva näyttely on tilaisuus jakaa Hagströmin muistoja ja ammattitaitoa myös tuleville sukupolville.

- Kyllä se lähtee pienellä keskustelulla ensin että... Ei niin että tullaan ja otetaan se kuva ja sitten lähetään, joka on vähän semmonen tyyli tällä hetkellä. Pitää olla enemmän aikaa, ihmiselle ja oikeastaan vähän itsellekin saman tien, pohtii C.G.Hagström.

Suosittelemme sinulle