Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Huuhkajaperhe pesii kauppakeskuksen katolla Helsingissä

Helsingin ydinkeskustassa Forumin kauppakeskuksen katolla varttuu kolme huuhkajan poikasta. Kyseessä on ensimmäinen tiedossa oleva onnistunut huuhkajan pesintä suuren suomalaisen kaupungin keskustassa.

Forumin huuhkajaperhe Kuva: Marja Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin keskustassa ei kannata enää hämmästyä, jos näkee huuhkajan lentävän kani kynsissään. Kyseessä on luultavasti Forumin huuhkajaperheen koiras, joka kantaa hämärissä perheelleen syötävää naaraan pitäessä poikasia silmällä.

Perhe majailee suojaisella paikalla, jonne tuuli ei pääse, kertoo Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen Tringan tutkija Johan Ekroos.

- Ilmeisesti paikka on hyvä, ainakin huuhkajapariskunnan mielestä loistava. Sinnehän ei ihminen pääse mitenkään häiritsemään.

Cityhuuhkajalle maistuu citykani

Suuren petolinnun asettuminen kaupungin keskustaan on Suomessa uusi ilmiö. Helsingissä on ollut kaupunkihuuhkajareviirejä vuodesta 2005 alkaen.

- Kyseessä on oikeastaan aivan tavallinen huuhkajaperhe vaikka tämä onkin ensimmäinen kerta, kun huuhkaja pesii suuressa suomalaisessa kaupungissa, Ekroos kertoo.

Kaupungistuminen johtuu ilmeisesti petovihan päättymisestä ja siitä, ettei huuhkajien enää tarvitse pelätä ihmisiä. Huuhkajien pesinnän suurin riski onkin nyt tahaton häirintä, kuten lumenpoisto katoilta, valokirjaimien korjaukset tai toimistorakennusten ikkunoiden ulkopesut.

Nykytietojen mukaan kaupunkialueella sijaitsevia reviirejä on Helsingissä 3–4 ja Espoossa yksi. Ruokaa cityhuuhkajat saavat citykaneista.

Kyseessä eivät ole pikku-Bubit

Forumissa pesivä huuhkaja ei luultavasti ole kuuluisa Bubi, joka osallistui kesällä 2007 menestyksellisesti Suomen ja Belgian väliseen jalkapallomaaotteluun. Bubin reviiri sijaitsee nimittäin kauempana Olympiastadionin ja Uimastadionin seutuvilla.

Varmimmin Forumin huuhkajan voi päivällä nähdä istumassa Kampissa rakennusten seinustoilla ja katoilla. Myös poikaset alkavat vähitellen kipitellä katolla. Niistä suurin on jo puolet naaraan koosta.

Suosittelemme