Hyppää sisältöön

EIT kumosi krusifiksi-päätöksensä

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on kumonnut aikaisemman koulujen krusifiksi-päätöksensä. Vaikka krusifiksi on uskonnollinen symboli, tuomioistuimen tuoreen päätöksen mukaan ei ole näyttöä, että koulujen seinällä olevat krusifiksit vaikuttaisivat oppilaisiin. Aiemmin EIT oli arvioinut, ettei krusifikseja saa pitää koulujen seinillä.

Kuva: EPA

EIT otti asiaan ensimmäisen kerran kantaa 2009, kun Italiassa asuva suomalaissyntyinen Soile Lautsi-Albertin valitti lastensa luokissa olevista krusifikseista. Silloin tuomioistuin katsoi, että koululuokissa olevat krusifiksit vahingoittavat vanhempien oikeutta kasvattaa lapsiaan omien vakaumustensa mukaisesti.

Lautsi-Albertinin valitus ja EIT:n aikaisempi päätös nostivat Italiassa mielipiteiden myrskyn. Lautsi-Albertinin perhe joutui vihamielisyyen kohteeksi vahvasti katolisessa maassa. EIT:n edellisen päätöksen jälkeen Lautsi-Albertin sai muun muassa tappouhkauksia. Myös Italian viestimet arvostelivat ateistiperhettä kovin sanoin.

EIT joutui ottamaan uudelleen kantaa asiaan, koska Italian valtio valitti vuoden 2009 päätöksestä. Ennen asian uusintakäsittelyä Italia pyysi muita EU-maita tukemaan tekemäänsä valitusta. Myös Suomi sai Italialta tukipyynnön. Suomi ei kuitenkaan ottanut asiaan kantaa kesken oikeudenkäynnin.

Suosittelemme sinulle