Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Salmonella on salakavala

Kotimainen broileri on yleensä turvallista ravintoa ja salmonellabakteeri on harvinainen, kun taas Keski-Euroopasta tuodussa siipikarjan lihassa riski on huomattavasti suurempi. Keittiöammattilaiset muistuttavat, että broilerin käsittelyssä on aina oltava huolellinen ja liha pitää paistaa kypsäksi asti.

Broilereita.
Broilereita Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Salmonellabakteerista varoitetaan kuluttajia aika ajoin ja samalla muistutetaan keittiöhygieniasta. Ammattilainen on aina huolellinen käsitellessään raakaa broilerinlihaa ja työvälineiden puhdistuksessa ei oteta riskejä broilerin käsittelyn jäkeen.

- Ensin pesu niin kuumalla vedellä, kuin hanasta tulee ja sitten huolellinen huuhdonta kylmällä vedellä. Jos käytössä on esimerkiksi puinen leikkuulauta, tulee se puhdistaa vielä kovalla harjalla, jotta koloihin ei jää bakteerikantaa. Kädet on myös syytä pestä huolellisesti, kertoo keittömestari Matti Mäkilä.

Suomalainen broileri on yleensä turvallista, mutta tilanne on aivan toinen, kun puhutaan Keski-Euroopasta tai vaikka Tanskasta tuodusta broilerista.

- Ammattilaiset ovat tiedostaneet asian jo kauan sitten, koska salmonellaa on aika paljon liikkeellä, Mäkilä toteaa.

Työvälineet pitää puhdistaa automaattisesti ammattikeittiössä.

Broilerin lihan pitää olla läpikotaisin kypsää

Broilerin kypsennyksessä pitää myös olla tarkkana, liha ei saa jäädä punertavaksi.

- Salmonellabakteerit kuolevat 75 asteen lämpötilassa, mikä merkitsee sitä, että broilerin lihan pitää olla täysin kypsää. Paksummat fileepalat kannattaa tarkistaa erikseen, myös luiden viereen saattaa helposti jäädä raakoja kohtia.

Salmonella on kiusallinen bakteeri, sillä sitä ei välttämättä tiedä saaneensa elimistöönsä.

- Se on salakavala kaveri, sillä se voi toisilla olla täysin oireeton ja toisilla se taas aiheuttaa hyvinkin vakavia oireita. Varmin tapa välttää salmonella on olla huolellinen broilerin valmistuksessa, sanoo Mäkilä.

Suosittelemme sinulle