Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kaupungintalon kattomaalaukset vaarassa

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjauksessa on tullut esiin yllätyksiä. Suojellun arvorakennuksen perustukset vaativat ennalta arvioitua vankempaa tukemista. Myös välipohjan rakenteet ovat arvioitua huonommassa kunnossa. Kaupunki on hakenut ELY-keskukselta poikkeuslupaa välipohjien purkamiseen. Mikäli rakenteita ja kannattajia joudutaan poistamaan, uhkana on, että samalla katoavat myös sisäkattojen kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kattomaalaukset.

Ikkunasta tulee valoa keskelle Jyväskylän kaupungintalon remonttia.
Kuva: YLE Keski-Suomi / Joni Tammela
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaupungintaloa on remontoitu useaan otteeseen, viimeksi 30 vuotta sitten. Nyt meneillään oleva peruskorjaus on tuonut esiin myös positiivisia yllätyksiä. Talon valmistumisen ajoilta peräisin olevia kattomaalauksia on paljastunut, kun huonetiloja on palautettu alkuperäiseen kokoon.

- Sieltä löytyy kattojen alta yllätyksiä. Siellä on hienoja koristemaalauksia, jotka ovat olleet vuosikymmeniä piilossa, sanoo Keski-Suomen museon museonjohtaja Heli-Maija Voutilainen.

Kaupunki turmelisi maalaukset

Suojellussa rakennuksessa ei saa tehdä julkisivuja tai rakennustaiteellista tyyliä turmelevia muutostöitä. Kaupunki hakeekin nyt poikkeuslupaa välipohjien purkamiseksi, jolloin myös kattomaalaukset poistuisivat.

- Jos puhutaan välipohjista, näinhän se on, että joudutaan purkamaan ja maalaamaan uudelleen, sanoo Jyväskylän kaupungin kiinteistöjohtaja Esko Eriksson.

Arvo sitoutuu alkuperäisiin rakenteisiin

Keski-Suomen museo on kattojen purkamisesta eri linjoilla.

- On kaikkien toive, että nämä kaikki katot saadaan säilymään, vaikka ne eivät olisi olleet esillä. Että ne saataisiin tässä rakennuksesa säilymään. Kulttuurihistoriallinen arvo paitsi sitoutuu koristemaalauksiin, se sitoutuu myös alkuperäisiin rakenteisiin.

- On pohdittu puukorjausta ja desinfiointia. Kuitenkin on esitetty parhaimpana, että uusitaan. Toivon, että tehdään kaikki sen eteen, että osa saadaan säilymään, Eriksson sanoo.

- Mikäli purkuihin joudutaan, kaikista katoista pitää ottaa dokumentoidut näytteet alkuperäisistä maalauksista, jotka jäävät talteen. Yritetään tehdä niin, että jotain saadaan säilymään, Voutilainen sanoo.

Suosittelemme sinulle