Hyppää sisältöön

Hollywood-legenda Elizabeth Taylor kuollut

Hollywood-tähti Elizabeth Taylor on kuollut. 79-vuotias Taylor menehtyi keskiviikkona Cedars-Sinain sairaalassa Los Angelesissa sydänkohtaukseen. Englantilaissyntyinen näyttelijä joutui helmikuussa sairaalahoitoon sydämen vajaatoiminnan vuoksi.

Elizabeth Taylor elokvuassa Kleopatra vuonna 1961. Kuva: Twentieth Century Fox Home Entertainment

Taylorin neljä lasta olivat tämän vieressä kuolinhetkellä. Taylorin pojan Michael Wildingin antamassa lausunnossa näyttelijää kuvaillaan poikkeukselliseksi naiseksi, joka eli täysillä.

- Hänen perintönsä ei koskaan katoa. Hänen rakkautensa elää aina sydämissämme, Wilding sanoi.

Helmikuussa 1932 Lontoossa syntynyt Taylor nousi elokuvatähdeksi jo lapsena näyteltyään Lassie palaa kotiin-elokuvassa.

Vuonna 1963 hän esitti pääosaa siihen mennessä kalleimmassa elokuvassa Kleopatra. Muita Taylorin tunnettuja elokuvia ovat muun muassa Kuinka äkäpussi kesytetään, Kissa kuumalla katolla, Jättiläinen, Sadepuun maa, Pikku naisia ja Morsiamen isä.

Hänet palkittiin kaksi kertaa Oscar-palkinnolla elokuvista Kuka pelkää Virginia Woolfia? ja Ei rahasta. Vuosina 1958 - 1961 Taylor oli Oscar-ehdokkaana neljänä peräkkäisenä vuotena.

Taylor tunnettiin aktiivisesta HIV:n ja aidsin vastaisesta työstään. Tähti tunnettiin myös jatkuvista terveyshuolistaan ja myrskyisästä yksityiselämästään. Hän ehti avioitua kahdeksan kertaa seitsemän eri miehen kanssa. Taylor kävi vuosien varrella useita kertoja lähellä kuolemaa vakavien sairauksien, muun muassa keuhkokuumeen ja aivokasvaimen, vuoksi.

YLE Teema esittää 1.huhtikuuta Elizabeth Taylorin tähdittämän elokuvan Paikka auringossa.

Suosittelemme sinulle