Hyppää sisältöön

Bosnian sodan taistelut alkoivat 20 vuotta sitten

Bosnian sodan taistelujen alkamisesta tulee pitkänäperjantaina kuluneeksi 20 vuotta. Vuonna 1995 solmittu Daytonin sopimus toi rauhan, mutta jakoi maan eri kansallisuuksien hallitsemiin alueisiin, joiden yhteistyö ei ole sujunut.

Mies kyykkii raunioituneen rakennuksen seinään revenneessä aukossa ja tutkii seinää kädellään.
Mies tutki pommituksissa raunioituneita rakennuksia Sarajevossa Bosnian sodan alkupäivinä vuonna 1992. Kuva: Anja Niedringhaus / EPA

Sota alkoi, kun Bosnia oli muslimien ja kroaattien äänin päättänyt kansanäänestyksessä erota Jugoslavian liittovaltiosta. Bosnian serbit turvautuivat raskaisiin aseisiin ja aloittivat maan pääkaupungin Sarajevon tulituksen ja piirityksen 20 vuotta sitten.

Yli 100 000 ihmistä menetti henkensä kolmivuotisessa sodassa. Sota päättyi vasta, kun länsimaat asevoimin pakottivat serbit neuvottelupöytään. Daytonin rauhansopimus joulukuussa -95 sinetöi Bosniasta hajanaisen valtion, jossa jakolinjat noudattavat kansallisuusrajoja.

Varsinkin serbit ovat suhtautuneet vastahakoisesti yhteisyöhön keskushallinnon ja muiden kansallisuuksien kanssa.

Sarajevossa tyhjä tuoli jokaiselle piiritysuhrille

Bosnian pääkaupungin Sarajevon pääkatu reunustettiin perjantaina tyhjillä punaisilla tuoleilla niiden 11 541 sarajevolaisen muistoksi, jotka kuolivat Sarajevon 44 kuukautta kestäneessä piirityksessä.

Osa tuoleista kukitettiin valkoisilla ruusuilla, ja lasten pienille tuoleille laskettiin leluja ja koulukirjoja. Piiritetyssä Sarajevossa kuoli satoja lapsia.

Vuosipäivää on muistettu myös konsertein ja näyttelyin. Tuhannet ihmiset kokoontuivat perjantaina kuuntelemaan kuoroa, joka esitti sodan uhrien muistoksi 14 laulua. Suurin osa sävellettiin Sarajevon piirityksen aikana.

Perjantaina tuli kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun sota vaati ensimmäiset siviiliuhrinsa serbialaisten tarkka-ampujien tulitettua tuhansien bosnialaisten rauhanmarssia.

Suosittelemme sinulle