Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kasvissyönti saattaa ehkäistä kaihia

Kasvissyöjät ja vegaanit säästyvät kaihilta todennäköisemmin kuin paljon lihaa syövät. Myös pelkkä lihansyönnin vähentäminen ja punaisen lihan vaihtaminen kalaan saattaa ehkäistä kaihia. Brittiläistutkimuksesta kertoo uutispalvelu Duodecim.

Grillatut kasvikset
Kuva: YLE / Pia Tuukkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Brittiläistutkimuksen perusteella kasvissyöjän riski sairastua kaihiin on noin kolmanneksen ja vegaanin jopa 40 % pienempi kuin lihatuotteita vähintään sata grammaa päivittäin nauttivan. Punaisen lihan sijaan kalaa syövän riski on puolestaan 20 % pienempi ja päivässä alle 50 grammaa lihaa syövän 15 % pienempi kuin paljon lihaa syövän.

Tulokset koskivat lähinnä yli 65-vuotiaita, mikä on ymmärrettävää, sillä kaihi on tyypillisesti iäkkäiden sairaus.

Tutkimukseen osallistui 27 000 yli 40-vuotiasta tervettä brittiä, joista noin 600 noudatti vegaanista eli maidotonta ja munatonta kasvisruokavaliota, 5 900 tavallista kasvisruokavaliota ja 3 700 kasvisruokavaliota, joka sisälsi myös kalaa. Loput söivät lihaa ja heistä runsaat 4 900 yli sata grammaa päivittäin.

Tulokset eivät paljastaneet mikä tarkalleen kasvisruokavaliossa ehkäisee kaihia, mutta todennäköisesti vaikutus syntyy monen terveellisen tekijän yhteisvaikutuksena. Ravinnon lisäksi myös muut elintavat voivat selittää tuloksia.

Duodecimin uutisoiman tutkimuksen tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Suosittelemme sinulle