Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tietokirjailijat vaativat selvyyttä asemaansa

Suomen tietokirjailijat vaativat opetus- ja kulttuuriministeriöltä selvitystä tieto- ja oppikirjallisuuden asemasta Suomessa. Selvitys on tehtävä, sillä digitalisoitumisen vaikutusta tietokirjallisuuteen ei täysin pystytä hahmottamaan, sanoo Suomen Tietokirjailijoiden toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tietokirjailijoiden yhdistyksen mukaan tieto- ja oppikirjojen tekijät elävät Suomessa melkoisen ahtaalla.

-Tietokirjallisuus ei nykyisellään kuulu kenenkään vastuulle, se sijoitetaan taiteen ja tieteen välimaastoon, ja jää siksi kulttuuritukien ja apurahojen ulkopuolelle, kuvailee liiton toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.

Esimerkiksi alun perin taiteen tukemiseksi tarkoitetuista kirjastoapurahoista tietokirjallisuudelle myönnetään kymmenen prosenttia, vaikka kaikista kotimaisten tekijöiden kirjoista tietokirjoja on 90 prosenttia.

Tilanteen muuttamiseksi tietokirjailijaliitto vaatii opetus- ja kulttuuriministeriöltä selvitystä tietokirjallisuuden asemasta sekä selvityksen pohjalta toimenpiteitä tietokirjallisuuden aseman turvaamiseksi.

Jukka-Pekka Pietiäisen mukaan netti on tuonut tietokirjailijoille uusia mahdollisuuksia tavoittaa yleisöt. Samanmieliset ja saman alan harrastajat löytävät toisensa sosiaalisessa mediassa, ja tieto alan teoksista kulkee ilman kallista markkinointikoneistoakin.

Myös omakustanteiden julkaiseminen on lisääntynyt, kun alentuneet painokustannukset ovat pienentäneet kustannuksen riskejä.

Pietiäinen mukaan muutos on etenkin laatukysymys.

- Monet kiinnostavimmat teokset ilmestyvät tällä hetkellä suurten kustantamoiden ulkopuolella. Se on rikkaus, sanoo Pietiäinen.

Omakustanteiden julkaisuun Suomen Tietokirjailijat on kannustanut mm. kouluttamalla jäsenistöään.

Suomen Tietokirjailijoiden edeltäjän Tietokirjailijain Liiton perustamisesta tulee maanantaina kuluneeksi 50 vuotta. Suomen Tietokirjailijat on Suomen suurin kirjailijajärjestö, jäseniä yhdistyksellä on 2 600.

Suosittelemme sinulle