Hyppää sisältöön

Paipin lumet sulamassa lopullisesti

Paimion hiihtotunnelin ajautuminen konkurssiin on entistä todennäköisempää. Hiihtotunnelin näkymiä maanantaina valottaneessa keskustelutilaisuudessa Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki totesi, että Paipin pelastamiseen ei naapurikunnilla ole näillä näkymin mielenkiiintoa.

Kuva: YLE / Petra Ristola

Jussinmäki myös totesi, että Paimion kaupunki ei aio laittaa hiihtoputken rahoitukseen enää yhtään rahaa.

- Kyllä se on realismia, että valitettavasti tällaiseen hankkeeseen rahaa on äärimmäisen vaikea löytää. Sinänsä kunnille rahasumma ei olisi iso, mutta kun se on puhtaasti ylimääräistä, niin siltä näyttää, että rahaa ei löydy, toteaa Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki.

Paimion kaupungin kontolle Paipista on kertynyt 1,25 miljoonan euron investointikustannukset. Tämän lisäksi rahaa on palanut vuosittain toimintakustannuksiin.

- Kyllähän tämä on meille kallis harjoitus ollut, Jussinmäki toteaa.

Omistajalta kritiikkiä

Maanantaina Paipissa sivakoi muutama hiihtäjä. Yksi heistä oli perniöläinen Vesa Oksanen. Oksanen on yksi harvoista Paipin A-osakkeen omistajista. A-osake maksaa reilut 2 000 euroa, minkä lisäksi tulevat vuotuiset 750 euron vastikkeet.

- Kyllä tämä hiihto mukavasti täällä sujuu. Hyvä luisto on. Henkilökohtaisesti Paippi on ollut todella tärkeä minulle, sillä olen maastohiihtovälinealan yrittäjä. Pystyn täällä testaamaan välineitä ja tuomaan asiakkaitakin tänne, Oksanen kertoo.

Hän on jo ennen lopullista kriisiytymistä yrittänyt kertoa mielipiteensä Paipin kehittämisestä.

- Rahoitusratkaisua on nyt haettu kuntien puolelta. Toki pitkässä juoksussa minun mielestäni olisi pitänyt päästä lähes kokonaan pois tästä kunnallisesta kytköksestä ja pyrkiä pyörittämään tätä yksityisellä pohjalla. Nyt on sama orkesteri johtanut tätä toimintaa alusta saakka ja eihän missään toimivassa yrityksessä näin olisi toimittu. Olisi pitänyt hakea muutosta jo matkan varrella, Oksanen lataa.

- Tiedän, että on olemassa yksittäisiä henkilöitä, jotka ovat yhtä pähkähulluja kuin minäkin. He olisivat olleet valmiita ostamaan vastikkeellisia osakkeita ja maksamaan vuosivastikkeita. Heillä kuitenkin olisi pitänyt olla usko siitä, että toiminta on järkevää ja hyvin hoidettua. Ei tässä tarvittaisi kuin 250 samanlaista hölmöä kuin minä, niin homma toimisi, vaikkei kukaan kävisi hiihtämässä, Oksanen pohtii.

Mitä jatkossa?

Paimion Paippi on hakeutunut yrityssaneeraukseen. Saneerausmenettelyn selvittäjä Jari Malinen esitti tilaisuudessa, että mikäli Paippia rahoittavat kunnat suostuisivat keräämään toiminta-avustusta 80 000 euroa, hän pyytää Turun käräjäoikeudelta lisäaikaa saneerausohjelmaehdotuksen tekoon.

- Toivon nyt ainakin, että muutama kunta vastaisi myöntävästi, jonka jälkeen hallitus joutuisi vielä miettimään, että löytyisikö lisärahoitusta muualta. Sponsoreita tai jopa kansalaiskeräystä urheilupiireistä voisi miettiä, Malinen pohtii.

Mikäli konkurssi toteutuu, on Paipin kohtalo täysin avoin.

- Konkurssipesä lähtisi sitä sitten myymään. Itse ainakin olen vähän epäileväinen, että pystytäänkö toimintaa jatkamaan hiihtoputkena. On jopa epäselvää, että onko tällä jotain muuta käyttöä, eli tulevaisuus on täysin avoinna.

Vuonna 2006 käyttöön otetulla hiihtoputkella on velkoja 2,2 miljoonaa euroa.

Suosittelemme sinulle