Hyppää sisältöön

Koiran suolisto kiittää tylsää ruokavaliota

Eläinlääkärin vastaanotolle tulee lähes päivittäin koiria, jotka kärsivät vääränlaisen ruokinnan aiheuttamista suolisto-oireista. Monen koiran ja omistajan suosikki on einesmaksalaatikko, mutta senkin syöttämisessä kannattaa muistaa kohtuus. Maksalaatikon sokeri voi edesauttaa diabeteksen kehittymistä lemmikillä.

Tanskandogi syö koiranruokaa.
Tanskandogin hiilitassunjälki on reilusti keskiverto koiraa suurempi. Kuva: YLE

Koiran ruokinnassa pätee sama sääntö kuin monessa muussakin asiassa eli kohtuus kaikessa. Tämä on Porin pieneläinklinikalla työskentelevän eläinlääkärin Pilvi Vaajakarin yleisohje lemmikin ruokavaliota pähkäilevälle omistajalle.

Maksalaatikko -vaarallista vai ei?

Monen koiran herkkua on kaupan maksalaatikko, onko se vaarallista lemmikille, kuten jotkut väittävät?

- Maksalaatikko ei sinänsä ole vaarallista, mutta pelkästään sillä ei saa koiraa eikä kissaa ruokkia. Ruokalusikallinen päivittäin tai muutaman kerran viikossa ei haittaa.

Vaajakari kertoo, että 1980 -luvulla maksalaatikossa oli korkeita A-vitamiinipitioisuuksia, josta saattoi tulla ongelmia. Nyt pitoisuudet ovat alhaisempia. Toisaalta laatikot sisältävät mausteita ja suoloja, jotka eivät sovi lemmikeille. Eniten Vaajakari olisi kuitenkin huolissaan maksalaatikon sisältämästä sokerista.

- Jos lemmikki saa päivttäin runsaasti maksalaatikkoa, voi se edesauttaa diabeteksen kehittymistä.

Koirassakin asuu herkuttelija

Vaajakarin mukaan koiran suolisto pitää melko vakiintuneesta ruokavaliosta, vaikka se meistä ihmisistä saattaa tuntua tylsältä, että koira syö lähes samaa ruokaa yli 10 vuotta.

- Jos ruuassa on liikaa vaihtelua, seuraa siitä helposti ripulia, oksentelua ja pahoinvointia.

Miksi koirat eivät yleensä pidä kuivamuonasta, vaikka se sopisi niille?

- Koirissa on eroja. Hyvälaatuinen kuivamuona yleensä maistuu koirille, mutta koira on myös helposti herkuttelija, kuten ihminen. Hyvät tuoksut lihasta ja ruuantähteistä kiihottavat sen ruokahalua.

Suosittelemme sinulle