Hyppää sisältöön

Kansalaisjärjestöt haluavat julkisista hankinnoista eettisempiä

Kansalaisjärjestöt näkevät Suomen hankintalain soveltamisessa ja yritysvastuupolitiikassa parantamisen varaa. Globbareiden, Eettisen kaupan puolesta ry:n ja Reilun kaupan edistämisyhdistyksen yhteinen Reilu ehdokas -kampanja kannustaa eduskuntavaaliehdokkaita sitoutumaan eettisten julkisten hankintojen edistämiseen.

Kuva: Kepa

Valtio, kunnat ja seurakunnat tekevät Suomessa vuosittain hankintoja 27 miljardilla eurolla. Näissä hankinnoissa voidaan soveltaa Suomen hankintalain hyväksymää eettisten kriteerien asettamista tarjouspyyntöön. Tutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia suomalaisista pitääkin tärkeänä, ettei heidän verorahoillaan hankita epäeettisissä oloissa valmistettuja tuotteita.

Eettisen kaupan puolesta ry, Globbarit ja Reilun kaupan kehittämisyhdistys peräänkuuluttavat Suomeen eettisempää hankinta- ja yritysvastuupolitiikkaa. Kansalaisjärjestöjen mukaan päättäjät asettavat vain harvoin eettisiä kriteereitä julkisten hankintojen tarjouspyyntöihin.

- Suomessa julkisia eettisiä hankintoja tehdään vielä suhteellisen vähän. Yksi syy meidän mielestämme on se, ettei päättäjillä ole tarpeeksi tietoa eettisten kriteerien asettamisesta tarjouspyyntöön. Ja vaikka tiedettäisiin sen olevan mahdollista, niin ne keinot, miten julkisia eettisiä hankintoja voidaan edistää, eivät välttämättä ole selvillä, Eettisen kaupan puolesta ry:n projektikoordinaattori Reeta Partanen kertoo.

Eettisyys jää jalkoihin

Kansalaisjärjestöjen Reilu ehdokas -kampanja kannustaa ehdokkaita sitoutumaan eettisten julkisten hankintojen sekä eettisen yritysvastuupolitiikan edistämiseen. Ensimmäistä kertaa järjestettävä kampanja on saanut hyvän vastaanoton varsinkin vihreiden, vasemmistoliiton ja SKP:n eduskuntavaaliehdokkaiden joukossa. Tietoa eettisten hankintojen edistämisestä on kaivattu.

- Hankintakilpailutukseen tarvitaan huomattavan paljon neuvontaa ja opastusta. Valtio on tässä se suuri aloitteen tekijä, kunnat eivät siitä yksin selviydy, vihreiden eduskuntavaaliehdokas Sanna Vesikansa toteaa.

Julkisen sektorin hankintoja ovat esimerkiksi sairaalatekstiilit, työasut, elintarvikkeet sekä julkisiin tiloihin hankittava elektroniikka. Eettisen kaupan projektikoordinaattorin Reeta Partasen mukaan eettiset lähtökohdat jäävät usein kustannustehokkuuden jalkoihin.

- Eettiset hankinnat eivät välttämättä edes ole paljon kalliimpia kuin se, että ostaa niin sanotusti sitä halvinta mahdollista. Tällaiset näkökulmat kannattaa ottaa pidemmällä tähtäimellä huomioon.

Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Dan Koivulaakso muistuttaa, että työolojen paraneminen kehitysmaissa on myös Suomen etu.

- Monet tuotteet, mitä me käytämme, ovat tuontituotteita. Jos niitä tuotetaan heikoilla työehdoilla, niin se kansainvälisesti heikentää työehtoja, jolla on vaikutusta myös Suomeen, Koivulaakso sanoo.

Suosittelemme sinulle