Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tutkija hämmästelee Suomen passiivisuutta Libya-operaatiossa

Perinteisesti Suomi on aktiivisesti tukenut YK:n toimintaa ja päätöslauselmia. Libyan suhteen ollaan kuitenkin odottavalla kannalla.

Nato otti toissapäivänä Libyan sotilasoperaation johdettavakseen. Kapinalliset etenevät taistellen kohti Tripolia. Suomi harkitsee osallistumasta humanitaarisen operaation tukemiseen sotilaallisesti, mutta Nato-operaatioon Suomi ei ainakaan vielä ole lähdössä. Tilannetta arvioi Aamu-tv:n haastattelussa tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista.
Avaa Yle-sovelluksessa

- On hyvin vaikea nähdä, että kun on vuosia tuettu sitä, että siviilejä pitää suojella ja tuettu YK:n päätöslauselmien toteuttamista, niin nyt ilmoitettiin hyvin nopeasti, että ei missään nimessä olla mukana, kummastelee Aamu-tv:n vieraana ollut Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Tällä hän viittaa muun muassa presidentti Tarja Halosen eilen A-studiossa antamaan lausuntoon, jonka mukaan Suomi ei ole osallistumassa ainakaan vielä mihinkään Libyaa koskevaan operaatioon.

- Meillä ei ole nyt tähän tilanteeseen mitään oleellista annettavaa. Mutta sen sijaan sitten jatkossa voidaan katsoa, mikä on se rooli ja osaaminen, missä suomalaiset voivat auttaa parhaiten, Halonen totesi.

"Olisi pitänyt olla aktiivisempi"

Suomi on osallistunut EU:n osana humanitääristen hankkeiden suunnitteluun, mutta ulkopolitiikan asiantuntijan mukaan aktiivisempikin olisi voinut olla.

- Ehdottomasti Suomi olisi voinut tehdä toisenkin ratkaisun. Jos väitetään että tämä oli ainut ratkaisu, niin silloin ei puhuta totta.

- Poliittisen lähihistorian mukaan Suomen pitäisi olla aktiivisemmin mukana tukemassa YK:n päätöslauselmaa, mutta nyt odotetaan pyyntöä ja mietitään, että tehdäänkö jotain EU:n kanssa. Vähän oudolta se tuntuu, mutta ehkä se kuvaa Suomen pelkoa joutua tilanteisiin, joissa sodittaisiin, Salonius-Pasternak tulkitsee.

Suomelta ei Halosen mukaan ole tiedusteltu apua, eikä Suomi saanut kutsua tänään Lontoossa pidettävään kokoukseen, jossa 35 maata pohtii Libya-operaation poliittisia johtosuhteita ja yhteistä strategiaa.

Ruotsi sen sijaan osallistuu kokoukseen ja valmistautuu lähettämään operaatioon Jas Gripen -hävittäjiä. Salonius-Pasternakin mielestä Suomi näyttäytyy oudossa valossa, jos länsinaapuri osallistuu hankkeeseen ja Suomi ei.

- Suomen poliittiselle johdolle tulee kyllä vaikea tilanne, jos EU tekee selväksi että tarvittaisiin taisteluosastoa suojaamaan humanitäärisiä kuljetuksia ja Ruotsi olisi valmis siihen. Silloin jos Suomi sanoo ei, niin joudutaan tukalaan ja hyvin outoon tilanteeseen, koska koko viiteryhmä on käytännössä osallistumassa, paitsi Suomi.

Suosittelemme