Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Syyttäjä: Piirainen syvällä doping-jutussa

Syyttäjä vaatii Jari Piiraiselle 6 - 9 kuukauden ehdollista vankeustuomiota törkeästä petoksesta niin sanotussa STT:n doping-jutussa. Syyttäjän mukaan Piirainen oli useiden eri tapahtumien kautta tietoinen laajasta dopingin käytöstä.

Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjän mukaan Piirainen oli 1990-luvulla osallistunut venäläisten kanssa valmennukseen liittyvään hankkeeseen, jossa valmentautumiseen liittyi urheilussa kiellettyjen aineiden käyttö. Piirainen oli syyttäjän mukaan myös osallistunut epo-hormonin käyttöä peittävien aineiden hankkimiseen toimiessaan maastohiihdon lajipäällikkönä vuonna 1997.

Syyttäjä toteaa Piiraisen myös olleen Trondheimin MM-kisoissa (vuonna 1997) läsnä tilanteessa, jossa suomalaiselta maajoukkueen mieshiihtäjältä otettiin verta pois liian korkean hemoglobiiniarvon vuoksi, minkä arvon Piiraisen oli täytynyt ymmärtää johtuneen kiellettyjen aineiden käytöstä. Kari-Pekka Kyrö kertoi poliisikuulustelussa, että Piirainen oli toiminut tilanteessa ns. ovivahtina.

- En ole ollut Kyrön kuvaamalla tavalla ns. ovimiehenä. Muistan käyneeni miesten talolla yhteensä 2 - 3 kertaa koko 12 päivää kestäneiden kisojen aikana. Tämä johtui siitä, että asuin eri paikassa ja vastuullani oli yhteensä kuusi taloa. Korostan, että en ole nähnyt Kyrön kuvaamaa tapahtumaa enkä ole siitä kuullut yhtään mitään, ennen kuin asia nousi tiedotusvälineiden välityksellä julkisuuteen, Piirainen sanoi omassa poliisikuulustelussaan.

Piirainen kiistää Kyrön matkalaukkutarinan

Lisäksi syyttäjä toteaa, että Piirainen oli Suomen Olympiakomitean palveluksessa osallistunut hiihtourheilussa kielletyn EPO-hormonin käyttöä peittävien aineiden hankkimiseen ja perille toimittamiseen Naganon talviolympiakisoihin helmikuussa 1998. Kyrö oli luovuttanut poliisille tutkinnan yhteydessä matkalaukun, jolla Kyrön mukaan aineita kuskattiin Naganoon.

Kyrön mukaan Piirainen oli pakannut laukun valmiiksi ja toimittanut sen hänelle. Laukku oli numerolukolla kiinni ja lukon avainyhdistelmä oli Piiraisen syntymäpäivä 209. Piirainen kiisti myös nämä Kyrön väitteet.

- Kyrön kertomus ei pidä paikkaansa miltään muilta osin kuin laukun lukkoon asetetun numeroyhdistelmän osalta, joka on syntymäpäiväni. Minun on vaikea kuvitella, miksi minä olisin toiminut Kyrön kertomalla tavalla, Piirainen totesi kuulustelussa.

Piirainen on alusta alkaen kiistänyt kaikki häntä kohtaan esitetyt syytteet.

Suosittelemme sinulle