Hyppää sisältöön

UV-säteily on totinen vaara

Ilmatieteen laitos varoittaa ohentuneesta otsonikerroksesta Suomen yllä. Suurimmillaan säteilykerroin voi olla jopa kolme. Lisäksi lumi heijastaa UV-säteilystä 80-90 prosenttia.

Kirkas auringonpaiste ja valkoinen hanki houkuttaa ulkoilemaan. Kuva: Mika Kanerva

UV-säteily lisää ihosyöpävaaran riskejä, eikä siihen kannata suhtautua väheksyvästi, sanoo Suomen Syöpäyhdistyksen pääsihteeri Harri Vertio. Nyt on syytä suojautua normaalia paremmin, hän kehottaa.

- UV-säteily ei tunnu iholla, mutta jos iho punottaa tai suorastaan hilseille pois ja aiheuttaa kipua auringossa olon jälkeen silloin säteilyä on tullut liikaa.

- Useat palamiskerrat altistavat ihosyövälle ja riski on kaksinkertainen, muistuttaa Vertio.

Nykyisin lasketaan, että ainakin 80% ihon pahanlaatuisista kasvaimista olisi UV-säteilyperäisiä.

- Se tarkoittaa sitä, että niistä suurin osa olisi ehkäistävissä ihon suojaamisella, painottaa Harri Vertio.

Tärkeä suojaus

Lapset tulisi suojata erityisen tarkkaan säteilyltä, koska lapsen iho on ohuempi ja se palaa herkästi auringossa.

- Myös vaaleaihoiset ja punatukkaiset ovat erityisen herkkiä säteilylle ja kärähtävät herkästi.

Aurinkosuojavoiteista paras on sellainen jossa on UVB-suoja. Lisäksi pitäisi olla UVA-suoja, jotta suojaus olisi kunnollinen.

- Suojavoidetta pitää laittaa kunnolla, koska suojakertoimet on laskettu, kun voidetta on riittävästi, muistuttaa Vertio. -

Suojavoiteen kertoimeksi Harri Vertio suosittelee lapsille vähintään 25. Aikuisille saattaa riittää vähän vähempikin. Aiempi rusketus vähentää suojakerrointa parilla pykälällä.

Myös silmät on syytä suojata, koska kirkas valo aiheutta lumisokeutta. Laseilla suojaudutaan myös UV-säteilyn haitalliselta vaikutukselta.

Suosittelemme sinulle