Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kaikki lähti vatsavaivoista

Toimittaja Noora Shingler kärsi pitkään selittämättömistä vatsavaivoista, joihin ei löytynyt apua edes lääkäriltä. Aamu-tv:ssä vieraillut Shingler välttelee nykyisin kemikaaleja niin ruoassa kuin kosmetiikassakin. Kokemuksista syntyi kirja.

Toimittaja Noora Shingler kertoi, kuinka hänen kiinnostuksensa ruokien ja meikkien kemikaaleihin alkoi sinnikkäistä vatsavaivoista. Kokemuksistaan hän on kirjoittanut kirjan Marjoja ja maskaraa.
Avaa Yle-sovelluksessa

Kymmenen päivän reissu Japaniin muutama vuosi sitten avasi Noora Shinglerin silmät. Matkalla olotila parani huomattavasti, turvotus ja vatsavaivat katosivat. Se pani miettimään, olisiko kasvis- ja kalapainotteisella ruokavaliolla osuutta asiaan.

Lopulta löytyi lääkäri, joka ehdotti ruuansulatuksen tarkempaa tutkimista ja dieettikuukautta, jolloin vältettäisiin lehmänmaitoa, hiivaa, vehnää ja valkoista sokeria. Jo muutaman päivän kuluttua Shinglerin olo oli mullistunut. Hän oppi myös etsimään korvaavia aineita aiemmin käyttämilleen elintarvikkeille.

- Lehmänmaidon tilalle tuli esimerkiksi kauramaito. Se käy myslin kostukkeeksi ja sisältää kalsiumia ja d-vitamiinia siinä missä lehmänmaitokin, Shingler kertoo.

Dieetin aikana Shingler joutui lukemaan tarkkaan tuoteselosteita.

- Silloin tajusin myös tämän E-koodiosaston, johon en ollut aiemmin kiinnittänyt sen ihmeemmin huomiota. Kun jouduin välttelemään tiettyjä aineita, niin opin ymmärtämään myös nämä lisäaineet.

Kemikaalicocktailin vaarat

Shingler kertoo, ettei ole perehtynyt jokaiseen E-koodiin, mutta pyrkii välttämään ruoassa ja kosmetiikassa olevia turhia kemikaaleja. Esimerkiksi ruoassa, erityisesti eineksissä, käytetään aromivahventeita ja keinomakeuttajia. Lapsille suunnatuissa tuotteissa on turhia väriaineita, purukumissakin usein aspartaamia.

Shinglerin mielestä huolissaan pitäisi olla lisäaineiden yhteisvaikutuksesta, vaikka yksittäinen kemikaali tuntuisikin vaarattomalta. Hän puhuu niin sanotusta kemikaalicockailista.

- Esimerkiksi Britanniassa on tutkittu lasten elintarvikkeissa käytettävää viittä eri lisäainetta. Yksittäin niiden vaikutukset on tiedetty, mutta yhdessä ne saattavatkin jopa kuusinkertaistaa toistensa vaikutuksen. Kuvio muuttuu täysin, vaikutusta voi olla jopa aivotoimintaan.

Jos haluaa välttää lisäaineita, helpoin keino on etsiä mahdollisimman puhtaita raaka-aineita. Yksinkertaisinta on valita tuotteita, joissa ei ole tuoteselosteita.

- Eli kannattaa suosia perusruoka-aineita, kuten vihannekset, hedelmät, pähkinät, liha, kala ja muna. Helpoimmalla pääsee kun pyrkii suosimaan aitoa ruokaa, eli se ruoka on sitä miltä se näyttääkin. Torjunta-ainejäämiä voi sitten välttää suosimalla luomua, Shingler kertoo.

Kuuntele itseäsi, tunnustele oloasi

Shingler ei tunnusta olevansa mikään terveysterroristi ruuan suhteen, vaan suhtautuu rennosti myös herkutteluun. Kotiin hän ei sokeriherkkuja osta, mutta esimerkiksi kutsuilla voi tavoista poiketa.

- Saatan esimerkiksi syödä jäätelöä, mutta tiedän seuraukset ja teen sen tietoisesti. On ihan eri asia tehdä valinta, kun tietää, mistä vaivat johtuvat.

Hän suosittelee myös itsensä kuuntelemista.

- Jos olo on hirveen väsynyt ja voimaton, niin se voi kertoa siitä, että ravinnossa olisi parantamisen varaa.

Shingler kokee löytäneensä aivan uuden maailman kun on joutunut etsimään uusia ruokalajeja ja korvaavia elintarvikkeita. Ainakin kemikaalicocktailin pienentämistä kannattaa hänen mukaansa kokeilla, siitä kun tuskin on mitään haittaa, mutta mitä todennäköisimmin hyötyä.

Suosittelemme