Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Hiihdon ex-johtajien doping-tietämys käräjäoikeuden puntarissa

Oikeudenkäynti niin sanotussa STT:n doping-jutussa alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa suullisella valmisteluistunnolla. Hiihtoliiton entiset valmennus- ja johtohahmot Pekka Vähäsöyrinki, Antti Leppävuori ja Jari Piirainen sekä entinen kilpahiihtäjä Jari Räsänen saavat syytteen törkeästä petoksesta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjän mukaan hiihtovaikuttajat valehtelivat tuomioistuimelle, kun he aikoinaan STT:n doping-uutisointia koskeneessa oikeudenkäynnissä kertoivat olleensa tietämättömiä dopingin käytöstä.

Syyttäjä lähtee siitä, epäillyt ajoivat rangaistus- ja korvausvaatimuksiaan tahallaan väärin perustein.

Kaikki epäillyt kiistävät syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Taustalla STT:n uutinen vuodelta 1998

Nyt alkanut oikeudenkäynti juontaa juurensa vuoden 1998 alkuun saakka. Tuolloin, Naganon olympiakisojen alla, STT julkaisi kirjoituksen, jonka mukaan Suomen huippuhiihdon piirissä on liikkunut doping-aineita ja monet Hiihtoliiton avainhenkilöt ovat tienneet asiasta.

Hiihtovaikuttavat nostivat STT:tä vastaan oikeusjutun kunnianloukkauksesta. Käräjäoikeudessa STT:n toimittaja ja päätoimittaja saivat ehdollisen vankeustuomion herjauksesta. Hovioikeudessa tuomio muuttui sakoksi.

Rikostuomion lisäksi STT:n toimittaja ja päätoimittaja tuomittiin vahingonkorvausiin. Käräjäoikeus tuomitsi kärsimyskorvauksia kaikkiaan 19 asianomistajalle - hovioikeus tuomitsi korvauksia vain viidelle.

Kyrön ulostulo avasi uuden jutun

Tapahtumat saivat uuden käänteen, kun hiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö ilmoitti julkisuudessa vuonna 2008, että doping oli aikoinaan Suomenkin huippuhiihdossa järjestelmällistä ja laajalti tiedossa.

KRP aloitti ns. STT-lisätutkinnan, jonka tulokset valtakunnansyyttäjän asialle määräämä kihlakunnansyyttäjä Mikko Jaatinen tuo nyt käräjäoikeuden punnittavaksi.

Jaatisen mukaan keskeistä on se, puhuivatko hiihtovaikuttajat vuosina 1999 - 2001 käydyssä STT-oikeudenkäynnissä totta vai eivät.

- Käräjäoikeuden on nyt arvioitava, pysyivätkö epäillyt aikoinaan STT-juttua selviteltäessä totuudessa. Kyseessä on näyttökysymys, Jaatinen kertoi syyteharkintansa valmistuttua viime lokakuussa.

Oikeudenkäyntiaineisto on laaja. Siinä on paperille tulostettuna noin 9 000 sivua. Aineistossa on myös video Kari-Pekka Kyrön poliisikuulustelusta.

Suosittelemme