Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Viertola: 90-luvulla ei kiinnijäämisen pelkoa

Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Juha Viertolan mukaan yhteisön mielipide dopingia vastaan on sen verran suuri, ettei Suomessa koeta enää 90-luvun tapaista dopingin käyttöä.

Juha Viertola
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Viertola toimi 2000-luvulla viiden vuoden ajan Suomen antidopingtoimikunnan pääsihteerinä, joten hän on nähnyt myös dopingtestauksen kehityksen. Viertolan mukaan maailma on muuttunut paljon niin 90-luvulta kuin 2000-luvun alustakin.

- WADA (Maailman antidopingtoimisto) aloitti toimintansa vuonna 1999 ja sen jälkeen antidopingtoiminta sekä ennalta ehkäisevänä toimintana että testaustoimintana on kehittynyt hyvin voimakkaasti, Viertola kertoi.

- Huippu-urheilijat ovat tällä hetkellä, varsinkin hiihtourheilussa, todella tiukan valvonnan alaisena.

Viertolan mukaan on vaikea sanoa, onko hiihtäjien toiminta dopingin parissa ollut laajaa vai ei. Testaus oli aikaisemmin lasten kengissä ja hyvin ennakoitavissa.

- Testaaminen tapahtui hyvin pitkälti kilpailujen yhteydessä eli jos on palkintosijoilla, niin testikutsu tuli. Nykyisin testaus tapahtuu pääsääntöisesti ennalta ilmoittamatta, yllättäen ja kilpailujen ulkopuolella. Moni asia on muuttunut ja tietysti se vaikuttaa siihen, että urheilijalla on koko ajan se pelko, jos käyttää aineita, että jää myös kiinni.

Suosittelemme