Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Piirainen: Kerron kaiken, minkä tiedän

Jari Piirainen kiistää ehdottomasti ne syytteet, jotka syyttäjä on häntä vastaan nostanut niin sanotussa STT:n doping-jutussa. Piirainen totesi Ylen haastattelussa, että hän ei voi vastata kuin omista puhumisistaan.

Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjä vaatii hiihdon entiselle lajipäällikölle Jari Piiraiselle 6-9 kuukauden ehdollista vankeutta törkeästä petoksesta. Piirainen kommentoi syyttäjän vaatimuksia samalla tavalla kuin tähänkin asti eli kiistämällä kaiken.

- Kiistän ehdottomasti ne syytteet, mitä nyt on nostettu, mutta kun syyttäjä on katsonut viisaaksi asian viemisen oikeuteen, niin se käydään nyt siellä, Piirainen totesi Ylelle.

Suomen hiihtojoukkueen tähti Mika Myllylä on kuulusteluissa tunnustanut käyttäneensä epo-hormonia. Piirainen ei kommentoinut sitä, oliko Myllylän tunnustus hänelle yllätys vai ei, sillä hän ei halunnut mennä asiassa yksityiskohtiin.

- Olen jaksanut odottaa tätä käsittelyn alkua kolme vuotta. Toivon, että kaikki muutkin jaksavat odottaa, että käsittelyt käydään läpi. Sen jälkeen on aika kommentoida tarkemmin, kun nähdään mikä näiden oikeudenkäyntien lopullinen lopputulos tulee olemaan.

"En ollut paikalla enkä ole tietoinen"

Maajoukkueen entinen lääkäri Pirkka Mäkelä kertoi omassa kuulustelussaan, että hän oli hiihtäjien veriarvoista päätellyt, että miesten maajoukkueessa olisi käytetty epoa 90-luvulla. Mäkelän mukaan se olisi ollut myös valmentajien tiedossa. Piirainen muistutti, ettei hän ole toiminut aikuisten joukkueen valmentajana eikä näin ollen pysty vastaamaan asiaan.

Piirainen ei omien sanojensa mukaan myöskään ole ollut paikalla, kun Trondheimin MM-kisoissa vuonna 1997 suomalaiselle hiihtäjälle oli tehty veren ohennus.

- Esikuulustelussa tätä minulta kysyttiin ja olen siellä vastannut samalla tavalla kuin sanon nytkin: en ole ollut paikalla enkä tietoinen tuollaisesta toimenpiteestä. Jos joku on sellaisessa ollut ja tietää sellaisen tapahtuneen, niin vastaa sitten omasta puolestaan.

"Käyttö liiton johdolta piilossa"

Maajoukkueen entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö on väittänyt, että suomalaisessa huippuhiihdossa oli systemaattista dopingin käyttöä. Piiraisen mukaan se olisi voinut olla mahdollista, mutta onko asia ollut niin, on hänen mielestään toinen juttu.

- Dopingiahan on ollut kansainvälisessä huippu-urheilussa käytössä erilaisten todisteiden, testitulosten ja käryjen myötä kautta aikojen, valitettavasti vielä nykyäänkin. Pitääkö tuo Kari-Pekka Kyrön väite paikkaansa, siihen voin omalta osaltani vastata, että jos sellaista on ollut, niin minulla ei ainakaan siitä ole ollut tietoa, Piirainen sanoi ja hänen mielestään laajaa käyttöä on voinut olla liiton johdoltakin piilossa.

- Itse olen toiminut lajipäällikkönä. Jos sellaista olisi ollut, niin ainakin lajipäälliköltä se on onnistuttu salassa pitämään.

"Kerron kaiken, minkä tiedän"

Piiraisen mukaan hänen tapauksessaan oikeudenkäynnissä on monessa kohdin sana sanaa vastaan -tilanne. Hänen mukaansa hänellä ei ole muita puolustautumiskeinoja kuin se, että hän kertoo kaiken sen, mitä tietää.

- Henkilötodisteluilla pyrin tiettyihin asioihin tuomaan lisää valaistusta omien kertomusteni lisäksi.

Heillä, jotka syytteitä esittävät, on näyttövelvoite syytteidensä tueksi, Piirainen sanoi.

Suosittelemme sinulle