Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Venäläistulkin muistiinpanot kertovat hiihdon doping-ohjelmasta

Hiihdon doping-jutun syyttäjän mukaan suomalaiset hakivat hiihtomenestystä 90-luvulla doping-ohjelman avulla. Doping-ohjelman laajuus selvisi muistiinpanoista, jotka venäläistulkki oli kirjoittanut tapahtumien aikana.

Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi teki venäläistulkin kodissa etsinnän, jonka avulla poliisi sai haltuunsa mm. asiakirjan nimeltään "Farmakologisen turvaamisen ohjelma huippuhiihtäjien vuoden valmennuksessa".

Hiihdon doping-jutun esitutkintamateriaalissa ohjelmasta luettiin suora lainaus: "Työ on suunniteltu kahdeksi vuodeksi. Ensimmäinen vuosi on tarkoitettu v. 1998 olympiakisoihin yleisohjelman kartoittamiseen v. 1997 maailmanmestaruuskilpailun tulosten mukaan. Riippuen v. 1997 tuloksista v. 1998 valmennusohjelmaa korjataan ja realisoidaan. Ohjelman osallistuu 5 urheilijaa (yksi nais- ja 4 miesurheilijaa)."

Farmakologisen ohjelman yhteydessä mainitut Pekka Vähäsöyrinki ja Vesa-Pekka Sarparanta kiistävät, että Suomella olisi ollut kyseinen ohjelma käytössään.

- En muista, mutta tämä ei ole missään tapauksessa ollut suomalaisten käytössä. Ei kukaan voi olla niin tyhmä, Vähäsöyrinki sanoi kuulustelussa.

"He halusivat saada tietoa minkälainen järjestelmä voisi olla käytössä"

Venäläistulkin muistiinpanoista poliisi löysi runsaasti viitteitä doping-aineista. Lisäksi muistikirjassa mainitaan useasti nimet Pekka ja Vesa, jotka venäläistulkki kuulusteluissa tunnisti Pekka Vähäsöyringiksi ja Vesa-Pekka Sarparannaksi.

Poliisi kysyi kuulustelussa tulkilta: Pystytkö vastaamaan miten Vesa, Pekka ja suomalaiset hiihtäjät sekä epo ja somatotropiini kuuluvat yhteen?

- No kyllä. Sekä Vesa Sarparanta että Pekka Vähäsöyrinki halusivat saada tietoa siitä mitä voisi olla käytössä ja minkälainen järjestelmä voisi olla käytössä. Heitä kiinnosti saada tietoa.

Vähäsöyrinki kiisti tulkin väitteen toteamalla "ei pidä paikkaansa".

Muistiinpanoihin venäläistulkki oli muistinsa mukaan kirjannut lääketieteeseen perehtyneen venäläisprofessorin keskusteluja.

- Minulla on sellainen käsitys tai muistikuva, että olen kirjoittanut nämä muistiinpanot hänen kanssaan käymieni keskusteluiden pohjalta. Minä luulen, että olen tehnyt muistiinpanot jonkun käymämme keskustelun pohjalta koska tässä käsitellään sellaisia asioita joista hän tietää koska hän on urheilulääketieteen ammattilainen, venäläistulkki sanoi kuulustelussa.

"6 ampullia EPOa (postissa, milloin?)"

Venäläistulkin muistiinpanoissa mainittiin muun muassa epo-hormoni, kasvuhormoni ja lisäravinteet. Yksi muistiinpanoista oli otsikoitu "Pekka" ja alla luki "6 ampullia EPOa (postissa, milloin?)".

Poliisi kysyi kuulustelussa: No mistä tässä sinun muistikirjastasi löytyneessä muistilapussa sinun käsityksesi mukaan on kysymys?

- Se voi olla ihan hyvin samaan asiaan liittyvää. Tarkoitan, että logiikan mukaan tämän muistilapun perusteella Vesa, Pekka ja suomalaiset hiihtäjät sekä epo ja somatotropiini kuuluvat yhteen mutta miten tarkasti ottaen siihen, en pysty vastaamaan tällä hetkellä.

Vähäsöyrinki ja Sarparanta kiistivät kuulusteluissa yhteytensä muistiinpanoissa mainittuihin epo- ja kasvuhormoniin. Sarparanta hämmästeli kuulustelussa hänen nimensä kohdalla ollutta epo-mainintaa.

- Itse en tätä ymmärrä. Ei pitäisi olla. Minulla ei ole tähän vastausta, Sarparanta sanoi.

Tulkki jäi itse syyskuussa 1996 kiinni Vainikkalan tulliasemalla yritettyään tuoda Suomeen lääkeaineita. Rikosilmoituksen mukaan matkatavaroiden joukossa oli 15 ampullia Somatotropin-kasvuhormonia.

- Nämä kasvuhormonit olivat tulossa Vesa-Pekka Sarparannalle, tulkki kertoi kuulustelussa.

Sarparanta kiisti kuulusteluissa, että kasvuhormonit olisi olleet hänelle tarkoitettuja.

- Hämmästyin sitä, koska siinä ei ollut mitään perää, Sarparanta kertoi.

Suosittelemme sinulle